dinsdag 06 februari


Hoe help ik mijn lokale bioboer(in)?

Hoe help ik mijn lokale bioboer(in)?

(c) Astrid Agemans

Met alle boerenprotesten in ons land maar ook in de rest van Europa is het duidelijk: voor veel landbouwers is de emmer vol. Ons huidige voedingssysteem legt boeren te veel onder druk, en het landbouwbeleid geeft ze te weinig ondersteuning. Voor veel bioboeren is niet anders, maar hoe kan jij als consument je bioboer(in) om de hoek helpen?
Koop lokaal, en vooral Belgisch

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar jouw keuze in het winkelschap heeft veel invloed. Want wanneer je gaat voor goedkope peren uit Latijns-Amerika en je de iets duurdere variant uit België daarom laat liggen, mist je lokale boer natuurlijk zijn inkomsten. Kies daarom vooral voor producten van Belgische bodem. Bovendien is dit niet alleen beter voor de Belgische boer, maar ook voor het milieu. Je verkleint je ecologische voetafdruk én steunt de lokale economie!

 

 

Kies voor korte keten

Je wilt dat de boer een eerlijke prijs krijgt, en het is daarom slim om te kiezen voor producten met een korte keten. De weg tussen het veld en jouw bord is dan zo kort mogelijk, en de boer bepaalt dus zelfs zijn prijs en aanbod. Vaak vind je deze producten in hoevewinkels of bij boerenmarkten, maar ook sommige supermarkten maken plaats vrij voor lokale lekkernijen recht van de boer. Zelfs online zijn er verschillende bestelmogelijkheden via Voedselteams of Boeren & Buren.

De kortste keten vind je op een CSA-veld. Wie lid wordt van een CSA-boerderij, koopt eigenlijk een soort oogstaandeel. In ruil krijg je een jaar lang lekkere, verse en gezonde producten die je zelf mag oogsten of in een wekelijks pakket kunt afhalen. Het abonnement betaal je op voorhand zodat de bioboer zeker is van zijn afzet en inkomen, en garandeer je de toekomst van zijn bedrijf.

>> Lees meer over CSA.

Investeer in duurzame landbouw

Landbouwgrond is een van de duurste investeringen voor een boer, en via De Landgenoten kun jij hierbij bioboeren helpen. De stichting koopt en beheert landbouwgronden met geld van aandeelhouders en verhuurt die grond aan bioboeren via loopbaanlange contracten. Door de boeren een langlopend huurcontract aan te bieden, geeft de stichting meer bestaanszekerheid aan biobedrijven. Ook jij kunt aandeelhouder van De Landgenoten worden en de groei van duurzame landbouw in Vlaanderen stimuleren. Door samen met elkaar grondeigenaar te worden, kunnen we zelf voor verandering zorgen.

>> Lees meer over de Landgenoten

Terug naar overzicht