Ga ook wat vaker voor bio

Wist je dat je voor bijna élk product uit de supermarkt een biologisch alternatief hebt? Vaak staan ze gewoon naast elkaar in het rek. Check gewoon of je het biolabel terugvindt op het etiket. Gemakkelijk, niet?

Haal het lekkerste uit elk seizoen.

Eet jij wat het seizoen biedt en kies je voor bio? Dat is een positieve zaak voor het milieu, en bovendien zijn seizoensgroenten- en fruit ook vol van smaak! Zo zijn er in de herfst pompoenen, de echte toppers voor stoofpotjes, en in de winter kolen, knollen,… Kijk jij in de lente uit naar asperges en aardbeien uit volle grond? Nog een bijkomend voordeel: door te kiezen voor seizoenproducten kan je budgetvriendelijk biologisch eten. Zo maak je je boodschappen stap voor stap mooier.

Bio zijn prijs meer dan waard

Het klopt dat bioproducten soms iets duurder zijn dan ‘gewone’ voeding. Soms scheelt de prijs niet veel, bijvoorbeeld voor melk of vleesvervangers. Voor bio-eieren of vlees durft het verschil wel op te lopen. Maar daar is een goede verklaring voor.

Voedselproductie moet voor iedereen rechtvaardig zijn: van boer tot consument. Daarom streeft de biologische sector naar eerlijke prijzen. Zo kunnen de biologische boeren blijven leven van hun harde werken en hogere kosten terwijl consumenten voor een correcte prijs blijven genieten van voedzaam eten. Bovendien staat elke schakel, van boer tot bord, verplicht onder controle. Dat brengt een extra kost voor de bio-ondernemer mee, maar op die manier kan jij als je het EU-label ziet 100% zeker zijn dat je écht bio koopt!

Van brood tot confituur

De biowetgeving stopt niet bij de boer. Gelukkig maar, want de meeste voedingswaren die we eten, zijn eerst verwerkt. Denk aan brood, melk, kaas, charcuterie, koekjes en sap, bier of wijn. Dankzij de wetgeving voor bio, kan je er op aan dat de biologische grondstoffen van de boer zorgvuldig verwerkt worden tot lekkere, pure voeding. Slechts een handvol additieven zijn toegelaten en naar hulpstoffen en processen wordt kritisch gekeken. Zo ben je zeker van de kwaliteit van je product: puur en met een hoge voedingswaarde.

Begin klein

Wil jij ook bewuster met voeding omgaan, maar zijn je partner en je kinderen nog niet helemaal mee met je nieuwe bio-engagement? Overtuig hen door hen mee te nemen naar de supermarkt. Ga samen op zoek naar de lekkerste broccoli en naar heerlijk bio-appelsap voor ’s ochtends. Wedden dat iedereen zó verkocht is?

Vind je de stap naar bio heel erg groot? Je kan ook klein beginnen, door bijvoorbeeld deze week alleen biologische spinazie te kopen. Bevalt dat? Dan koop je er volgende week ook bio-aardappeltjes bij voor een heerlijke spinaziepuree.