Biologische landbouw, wat is dat eigenlijk?
Bij biologische landbouw staat een gezonde bodem centraal. De productie van biologische groenten, granen en fruit is vrij van kunstmatige meststoffen, chemische pesticiden en ggo’s. Een bioboer mag bijvoorbeeld onkruid niet chemisch bestrijden. Hij kiest voor mechanisch wieden met aangepaste machines…
Een bioboer deelt zijn akker op in percelen en teelt op elk perceel jaarlijks een ander gewas. Dat heet vruchtwisseling. Het is een milieuvriendelijk geheim wapen tegen ziektes, plagen en uitputting van de bodem. Een humusrijke bodem draagt bij aan de zuivering van ons grondwater, beschermt ons tegen overstroming en droogte en helpt bij het afremmen van klimaatverandering. De bioboer doet dus veel meer dan voedzaam eten produceren!

Hoe draagt bio zorg voor zijn dieren?
Biologische veehouders kweken hun dieren met veel oog voor het natuurlijk gedrag. Zo krijgen biologisch gehouden runderen, varkens of kippen voldoende ruimte binnen in de stal én mogen ze gegarandeerd vrij naar buiten. Zo kunnen ze ongestoord grazen, pikken, wroeten en vreedzaam met hun soortgenoten omgaan. Daarnaast krijgen ze ook 100% voedzaam biologisch te eten, met veel minder krachtvoer. Ook het antibioticagebruik is minimaal. Steeds meer mensen kiezen daarom voor biologisch vlees, eieren en zuivel. Dat is niet alleen vriendelijker voor de dieren, je proeft het verschil ook op je bord.

Maak van bio jouw natuur
Je kan zowel bio kopen bij de bioboer, in de biowinkels als in de supermarkt. Dat maakt van bio een toegankelijke keuze. Weet jij wat bio betekent? Wat biologisch brood of kaas bijzonder maakt? Ken je de winkels in je buurt?… Geen zorgen als je het niet weet: wij helpen je vooruit.
Meer weten over bio? Surf dan als de bliksem naar biomijnnatuur.be.

Europees biologisch keurmerk
Het Europese label voor bio is verplicht op elk verpakt bioproduct. Ook als je de term ‘bio’ of ‘biologisch’ leest op een verpakking mag je ervan uitgaan dat het een echt bioproduct is. De term ‘biologisch’ is immers wettelijk beschermd. In heel Europa gelden dezelfde regels. Bioproducten worden gecontroleerd van boer tot winkel. Enkel bedrijven met een geldig certificaat mogen hun bioproduct als bio verkopen. Lees meer over de verschillende labels.
Biogarantie
De Belgische Biogarantie-stempel (www.biogarantie.be) bestaat al sinds de jaren 1980 en is voor veel mensen een erg herkenbaar label. Met deze certificering tonen biologische bedrijven dat ze bij het produceren van bioproducten extra oog hebben voor lokale herkomst, duurzame verpakking, transport, eerlijke handel … Met Biogarantie Belgium willen we ook de Belgische herkomst van bioproducten herkenbaarder maken in het winkelrek en nog sterker inzetten op een eerlijke, faire prijs.
