5 troeven van bio

– voor jou, de dieren en de natuur.

Wanneer je kiest voor bio, kies je voor: Vruchtbare bodems. Geen chemische pesticides. Meer aandacht voor dierenwelzijn. Minder CO²  in de lucht. Gezonde voeding zonder kunstmatige toevoegingen… En bio heeft nog veel meer voordelen!

 

Gezond genieten

Bioproducten halen al hun smaak, kleur en textuur uit de natuur. E-nummers zoals chemische kleurstoffen, zoetstoffen en smaakversterkers worden vermeden.

Biologische producten bestaan voor minstens 95% uit ingrediënten afkomstig uit de biolandbouw. De verwerking van deze ingrediënten gaat zo natuurlijk mogelijk, zonder allerlei misleidende toevoegingen zoals chemische aroma’s of zoetstoffen. Kunstmatige additieven en technologische processen zoals ggo’s zijn verboden. Er zijn daarom veel minder E-nummers toegelaten in bio: maar 56 in plaats van de 410 additieven in gangbare voeding. Bio, dat is puur genieten!

Puur natuur

Met bio houd je ons voedsel, milieu en drinkwater vrij van schadelijke residuen. Op bioboerderijen worden geen chemische pesticiden gebruikt die zich in de natuur kunnen verspreiden.

Biologische boeren gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen, maar gaan voor natuurlijke middelen zoals teeltrotatie of de selectie van robuuste plantensoorten. Zo blijft het grondwater schoon, onze leefomgeving veilig en vind je in voeding geen giftige reststoffen. Bovendien zorgt het telen in de volle grond ervoor dat biologische groenten en fruit boordevol gezonde vitamines en antioxidanten zitten. Kiezen voor bio is dus kiezen voor een gezond systeem!

Diervriendelijk

Een bioboer draagt extra zorg voor zijn dieren. Biokoeien, -kippen en -varkens krijgen immers gezond biovoer en meer ruimte, rust en frisse buitenlucht.

Bij een bioboer staat dierenwelzijn centraal. Biologische dieren krijgen biologisch voer en de rust om hun natuurlijk gedag te tonen. Ze krijgen meer ruimte – binnen én buiten. Koeien mogen lekker grazen, varkens krijgen ruimte om te wroeten en kippen mogen vrij scharrelen. Gezonde dieren die goed in hun vel zitten, daar gaat de bioboer voor!

bio boeren kip

Meer biodiversiteit

Op biologische bedrijven zie je 50% meer soorten blije bijtjes en andere nuttige beestjes.  Een bioboer werkt samen met de natuur en verbetert de biodiversiteit rond zijn akker.

Biologisch boeren doe je met respect voor de natuur. De natuur is je belangrijkste collega: de kracht van de biodiversiteit op en rond je boerderij houden namelijk gronden vruchtbaar, planten gezond en plagen onder controle. Een bioboer gebruikt daarom teeltrotatie, robuuste plantenrassen en enkel natuurlijke hulpmiddelen om zijn ecosysteem in balans te houden. Er zijn vaak ook extra bomen, struiken en bloemenperken aangeplant rond het veld, een ideaal hulpmiddel op de biodiversiteit te beschermen. Biologische boeren zorgen zo voor een grote variatie aan planten, dieren en nuttige beestjes – onder én boven de grond.

natuur

Beter voor het klimaat

Biolandbouw zorgt voor minder CO² in de lucht en een betere bodem die bestand is tegen ziektes en klimaatverandering.  Er wordt vertrouwd op stalmest of compost in plaats van schadelijke kunstmest.

Een bioboer sluit zijn kringloop en zorgt dat er geen milieuvervuilende mestoverschotten zijn. Dierlijke mest of organische compost gebruikt de bioboer bijvoorbeeld voor het telen van zijn eigen gewassen en veevoer of voor het voeden van zijn kruidenrijke grasweiden. Deze weiden zorgen door de juiste samenstelling van kruiden en planten er zelfs voor dat CO² wordt opgeslagen in de bodem. Op deze manier blijft kunstmest buitenspel en blijft de bodem gezond wat zorgt voor meer vruchtbare velden met een sterke weerstand. Goed voor een duurzame toekomst!