Wat is biologisch?

Wat betekent ‘biologisch’ eigenlijk? En waarom is bio de mooiste boodschap? Biologisch is de officiële term voor een voedselsysteem die streeft naar evenwicht tussen mens, dier en natuur. Door te kiezen voor biologisch, hoef je dus niet te kiezen voor één van deze facetten, maar doe je het op al deze fronten goed.

 

De principes van biologisch

Bio(logisch) is een wettelijk beschermde term voor een methode om voedsel te produceren. Producten mogen enkel biologisch genoemd worden, indien ze voldoen aan strenge regels van de Europese biowetgeving. Deze regels zijn gebaseerd op de vier basisprincipes van bio: gezondheid, ecologie, zorg en rechtvaardigheid.  Deze principes dienen als leidraad voor iedereen die in de biosector actief is: van boer, verwerker tot winkel.

Wat betekent dit dan bijvoorbeeld concreet? In de biologische landbouw worden geen schadelijke chemische pesticiden en kunstmest gebruikt. Er is extra aandacht voor het welzijn van de dieren. Er worden extra inspanningen geleverd voor een gezondere en veerkrachtigere bodem, en het bevorderen van biodiversiteit op de akkers. Bovendien vermijden bioproducten kunstmatige toevoegingen, waardoor bioproducten lekker, gezond en puur van smaak zijn.

… en nog veel meer! Ontdek wat bio nog te bieden heeft.

Hoe herken je bio?

Hoe weet je zeker dat een product biologisch is? Bioproducten kan je herkennen aan het ‘groene blaadje’, het Europese biolabel.
Het Europese label voor bio is verplicht op elk verpakt bioproduct. Ook als je de term ‘bio’ of ‘biologisch’ leest op een verpakking mag je ervan uitgaan dat het een echt bioproduct is. De term ‘biologisch’ is immers wettelijk beschermd. In heel Europa gelden dezelfde regels. Bioproducten worden gecontroleerd van boer tot winkel. Enkel bedrijven met een geldig certificaat mogen hun bioproduct als bio verkopen.

Lees meer over de normen en regels waar bioproducten aan moeten voldoen.

Wat maakt een product biologisch?

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat tijd krijgt om te rijzen. Elk biologisch product wordt geproduceerd volgens de regels van de biowetgeving en met als leidraad de vier basisprincipes van bio: gezondheid, ecologie, zorg en rechtvaardigheid.

Ontdek hier wat biologische producten anders maakt dan gangbare producten.

Veel gestelde vragen

Was bio nu goed voor de natuur en de bijtjes? Of toch vooral voor de bodem? En had bio ook niet iets met dierenwelzijn te maken? Wil je meer weten over biologisch voedsel? En wat zijn de voordelen? Hoe je het kan herkennen en waar je het kunt vinden? Vind hier de antwoorden op de meest gestelde vragen over bio!