donderdag 03 oktober


Op Akelei staat de tijd nooit stil.

Op Akelei staat de tijd nooit stil.

(c) Astrid Agemans

Een Akelei is niet alleen een sierlijke plant, maar ook een bruisende bioboerderij in Schriek. Akelei werd in 1982 opgericht en we mogen bioboeren Johan D’Hulster en Greet Lambrecht tot pioniers van de biologische beweging rekenen (Vitale Rassen vzw). Intussen draait ook de volgende generatie al een aantal jaren mee. Dochter Hanne staat in voor heerlijke huisgemaakte producten terwijl zoon Floriaan de verkoop regelt via o.a. verse pakketten, een marktkraam en een eigen boerderijwinkel naast het veld.
 
Van boerenschuur tot biowinkel

Wat begon in een oude koeienstal is intussen uitgegroeid tot een volwaardige hoevewinkel, met een breed assortiment aan droogvoeding, zuivel en natuurlijk eigen oogst. Floriaan: “Onze focus ligt in de eerste plaats op ons eigen groente- en fruitaanbod. Dat vullen we het liefst van al aan met producten van collega-boeren, bv. vlees en zuivel van Dubbeldoel of Koolmees of groenten van o.a. Groenlof of Busschots.”

Een verstoog vol lekkers

Een meerwaarde is de verstoog gevuld vol huisgemaakte producten van zus Hanne. “Het is een breed en continu aanbod, dat voortdurend varieert door de wisselingen van seizoen en eigen teelt. Denk aan maaltijden, siropen, confituur, chutneys enzovoort. Mijn favoriet blijft de soep.”

Drukke dagen met volle aandacht

Het werk op een boerderij staat nooit stil, laat staan met een boerderijwinkel, marktkraam en wekelijks pakkettensysteem ernaast. Hoe doet Akelei dat? “We zijn als hoevewinkel bewust maar drie dagen per week open. Bestellingen plaatsen, rekken vullen enzovoort doen we buiten de uren. Met die aanpak zorgen we dat al onze aandacht naar onze klanten kan gaan.”

Altijd een vers aanbod

Sinds de coronaperiode is de korteketenverkoop sterk gegroeid. Waar in het begin veel van de oogst naar de groothandel en veiling ging, wordt intussen driekwart verkocht via eigen kanalen. “We hebben een trouw cliënteel en een goede wisselwerking tussen de markt en de winkel.” Sindsdien stemmen ze de teelten bij Akelei meer daar op af: “We hebben nu meer kleinere teelten met meer variatie. We spreiden het ook meer in de tijd, zodat we dezelfde teelten meermaals kunnen oogsten en er altijd een extra vers aanbod is.”

 

Praktisch

Bioboerderij Akelei

Haachstebaan 2, 2223 Schriek
Openingsuren winkel:

  • dinsdag  9u-12u
  • vrijdag  9u-12u en 14u-18u
  • zaterdag 9u-12u

Ook interessant voor jou:

Lees: “Boer José Metsu kiest voor bio: “Het is harder maar gelukkiger werken.”
Lees: “Bio is een marketingtruc.’ Zes fabeltjes over biologisch eten ontkracht!”
Lees: “Grassroots: biolandbouw als vorm van positief activisme.”
Terug naar overzicht