maandag 29 mei
Biologische BBQ recepten met Halloumi
Geen vlees op de BBQ? Denk dan aan een stukje halloumi. Een prima vleesvervanger én gemakkelijk te grillen. Laat je inspireren door deze biologische BBQrecepten met halloumi. Kies voor biologische producten: dat is lekker voor jou en de toekomst. Meer over waarom bio de mooiste boodschap is? Check onze artikelen.
Panzanella broodsalade met gegrilde Berloumi.
Panzanella is een authentieke Italiaanse broodsalade. Oorspronkelijk zaten voornamelijk uien in de salade maar vandaag kan er zowat alles in. We beginnen met de basis, een panzanellla met rijpe tomaten. Vervolgens gaan we helemaal los met een watermeloen en perzik panzanella.
Ingrediënten
- 600g biologische tomaten
- 8g zout
- 400g biobrood
- 400g Berloumi
- sla
- biologische zoete aardappelen
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding
- Zout de tomaten
Door de tomaten te zouten lekt een deel van het vocht weg en wordt hun smaak intenser. Het tomatenvocht gebruiken we nadien in de vinaigrette. Kies de beste tomaten die je kan krijgen en maak deze salade enkel in het tomatenseizoen. In het beste geval gebruik je aan de stok gerijpte exemplaren.
Snij 600 g tomaten van verschillende allure in willekeurige stukken. Bestrooi met 8 g zout, meng kort en laat vervolgens op kamertemperatuur uitlekken in een zeef. Vang het vocht dat vrijkomt op om het straks te gebruiken. Het vocht en de tomaten zullen zout zijn maar dit is het enige zout dat in het recept wordt gebruikt.
- Droog het brood
Snij of scheur ongeveer 400 g brood in ongelijkmatige stukken. Gebruik een goed, luchtig brood zoals ciabatta. Meng het brood met 4 gram olijfolie en droog/bak het brood gedurende vijftien tot twintig minuten in een oven van 160°C. Laat het brood slechts licht bruin worden en laat nadien die oven open staan met het brood er in. Het brood moet hard geworden zijn. Het verdampte vocht zullen we straks vervangen door de vinaigrette. Verzamel al je broodkruimels van de snijplank en gooi ze in de vinaigrette. - Maak de vinaigrette
Plet, snij en hak 3 looktenen fijn. Snij 1 sjalot fijn. Snij 10 blaadjes basilicum fijn. Voeg alles, samen met een halve eetlepel mosterd en een halve koffielepel gedroogde basilicum toe aan het lekvocht van de tomaten. Voeg ook 20 g azijn toe. Voeg ook alle broodkruimels toe die je kunt vinden na het versnijden van het brood. Voeg langzaam 10 cl olijfolie toe terwijl je krachtig roert. Roer met kleine bewegingen op de plaats waar je de olijfolie toevoegt zodat je een mooie emulsie krijgt. Meng nadien onmiddellijk met het brood en de tomaten. - Stel de panzanella salade samen
Meng alle voorbereide ingrediënten samen met een handvol basilicumblaadjes goed door elkaar. Het zal aanvankelijk lijken alsof er wel heel veel vinaigrette is maar geen paniek, ze wordt nog opgenomen door het brood. Zet de salade minstens 30 minuten (maar liever nog wat langer) weg op een frisse plaats. In het beste geval eindig je met goed doorweekte broodkorsten die toch nog een beetje krokant en licht taai zijn.Snij 400 g Berloumi in blokjes van ongeveer anderhalve centimeter. Frituur op 170°C tot de blokjes mooi gekleurd zijn. Je kan de Berloumi ook op de barbecue grillen.
Brochettes met watermeloen en Berloumi
- Schep met een bolletjeslepel bolletjes uit een rode watermeloen en gele of groene meloen.
- Meng de bolletjes met een beetje olijfolie, zwarte peper en fijn gesneden verse of gedroogde munt.
- Snij schijfjes van ongeveer één centimeter van de Berloumi, wrijf ze in met een beetje olie en grill ze op de barbecue.
- Snij de Berloumi schijfjes vervolgens in blokjes en prik ze samen met de meloen, om beurt, op een stokje.
- Rooster en verwarm ze nog even op de barbecue.
Je kan de brochettes ook onmiddellijk roosteren op de barbecue maar wij vonden het beter om de Berloumi eerst voor de bakken en de frisse smaak van de watermeloen zoveel mogelijk te bewaren.
Meer recepten met halloumi? Meer op: www.berloumi.be/barbecue/