dinsdag 30 mei


Biologische groenten en fruit: perfect gerijpt en vol van smaak!

Biologische groenten en fruit: perfect gerijpt en vol van smaak!


Op de markt of in de winkel, biologische groenten en fruit vind je overal! Diepgevroren, in blik of voorgesneden, heel wat biogroenten en fruit worden ook verwerkt tot soep, saus of sap. Maar wat maakt al deze producten biologisch?

Het verhaal achter jouw kraakverse biologische groenten en fruit

De bodem gezond en levend houden, daar begint alles mee voor biologische groenten. Een bioboer voedt de bodem met natuurlijke voedingsstoffen als biologische stalmest of compost. Geen kunstmeststoffen of onnodige giftige pesticiden, want die verstoren de natuurlijke balans van het bodemleven en het grondwater. De groenteteelten meerjaarlijks wisselen is een andere slimme manier voor de bodem om nieuwe vitamines en mineralen aan te maken en de bodemvruchtbaarheid op peil te houden.

Bovendien gebruiken bioboeren het liefste robuuste rassen: plantensoorten die zich sneller aanpassen bij plagen of wisselende weersomstandigheden. ‘Vergeten groenten’ als schorseneren, koolrabi en romanesco zijn vaak favoriet door hun bijzondere smaak en sterke weerstand. Heb je deze al eens geproefd?

Blij bijtjes in de bioboomgaard

Net als bij de biologische groentenboer is voor de fruitteler een gezonde bodem van levensbelang. Onnodige pesticiden maar ook kunstmeststoffen blijven dus buiten beschouwing. In plaats daarvan laat de bioteler vaak handige insecten los om de plagen en ziekten op natuurlijke wijze op te lossen.

Bij een biologische fruitteler wordt er ook vaak natuurlijke bestuiving gebruikt. Dan zorgen nuttige bijen en hommels voor de bevruchting van de biologische bomen en struiken en groeit de biodiversiteit op de boomgaard. Ook kiest de bioteler voor robuuste rassen: boom- en struiksoorten die langer meegaan en met stevige wortels de meest wisselende weersomstandigheden kunnen doorstaan. Goed voor een duurzame toekomst!

Haal het lekkerste uit elk seizoen met bio!

Biologische groenten en fruit zijn vaak seizoensgebonden. Ze worden geteeld in volle grond en niet in een kunstmatige kweekbed. Het klimaat en seizoen hebben dus veel invloed op de oogst van een biologisch stuk groente of fruit. Telen in volle grond heeft veel voordelen, zo nemen de groenten en fruit met hun voetjes in de rijke bodem veel vitamines en mineralen op. Dit maakt ze niet alleen super gezond maar geeft ze ook een pure rijke smaak. Bovendien is seizoensgebonden winkelen vaak ook goed voor de portemonnee. Dat noemen we een win-win situatie!

Waar vind ik biologische groenten en fruit?

In het supermarktschap, op de markt of bij de boer om de hoek, biologische groenten en fruit zijn vaak makkelijker te vinden dan je denkt. Je herkent ze aan het groene Europese biolabel op de verpakking (ook bij diepvries!). Het label garandeert dat het product voldoet aan de Europese regels.

Bij onverpakte en verse producten kan je kijken naar de kistkaart: die hangt aan de kist waarin de groenten en fruit worden verkocht. De kaart vermeldt van welk bedrijf het product afkomstig is en het land van herkomst. Bij biologische groenten en fruit staat het woord ‘biologisch’ vermeld.

Benieuwd naar de leuke winkels en verkooppunten in je buurt? Check deze handige biopuntengids en haal in een handomdraai bio in huis!
Terug naar overzicht