donderdag 05 september


Een oplossing voor het klimaat? Biolandbouw!

Een oplossing voor het klimaat? Biolandbouw!
De biologische landbouw kan helpen om de klimaatverandering af te remmen én bezit troeven om zich aan te passen. Door de bodem gezond te houden, uitsluitend grondgebonden te werken en broeikasbronnen als kunstmest te vermijden zorgen bioboeren voor minder stikstofuitstoot en een betere koolstofopslag. Goed nieuws voor het klimaat.

De grote boosdoeners

Klimaatverandering wordt veroorzaakt door verhoogde concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer, voornamelijk als gevolg van menselijke activiteiten zoals de verbranding van fossiele brandstoffen, ontbossing en landbouw. Bij landbouw ligt het vooral aan de uitstoot van methaan in de veehouderij enerzijds en de uitstoot van distikstofoxide (lachgas), dat ontstaat bij de productie van kunstmeststoffen. Beide broeikasgassen leiden tot de opwarming van de aarde.

Biolandbouw: een oplossing

Ons voedselsysteem zal de gevolgen van klimaatverandering sterk voelen. Landbouw is immers erg afhankelijk van de weersomstandigheden: veranderende temperaturen en wisselende neerslag zullen de oogst in verschillende regio’s wereldwijd beïnvloeden. Onze nieuwe manier van voedsel produceren zal er dus enerzijds voor moeten zorgen dat zijn uitstoot van broeikasgassen vermindert, en zich anderzijds moeten aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering.

In beide gevallen kan biologische landbouw een oplossing zijn.

Boeren in balans

Een van de boosdoeners binnen de voedselindustrie is intensieve veeteelt. Om de uitstoot van ammoniak en methaan te beperken, werken biologische veehouders volgens het principe van grondgebondenheid. Te veel dieren per hectare leidt immers tot overbegrazing, bodemerosie en vervuiling door mestoverschotten en stikstofuitstoot. Grondgebondenheid betekent concreet dat een bioboer:

  • het aantal dieren per hectare beschikbare grond beperkt om bodemschade en overbegrazing te voorkomen;
  • het voer voor zijn dieren zo veel mogelijk op zijn eigen gronden produceert om de milieulast van importvoeding te verkleinen;
  • de mest van deze dieren gebruikt als bemesting voor de teelt van bijvoorbeeld eigen veevoer of de teelt van een collega-boer. Zo worden mestoverschotten voorkomen.

Zo zijn de hoeveelheid land en de hoeveelheid dieren mooi met elkaar in evenwicht en blijft de impact op het klimaat beperkt.

Puur natuur

Een bioboer werkt zo veel mogelijk met de natuur en maakt gebruik van de kracht van het ecosysteem en de biodiversiteit op en rond zijn boerderij. Bescherming tegen plagen of ziektes gebeurt preventief door te werken met gewasrotatie, het goed kiezen van het tijdstip van zaaien, extra schoffelen en wieden, wegbranden van jonge onkruidplantjes…

Chemische pesticiden blijven buiten beschouwing bij biologische landbouw. 

Biodiversiteit is troef

Bioboeren streven bovendien naar een grote biodiversiteit en meer variatie. Bij het kiezen van zaden en plantgoed geven zij de voorkeur aan robuuste rassen die aangepast zijn aan de lokale omgeving en aan de biologische productiewijze: gewassen die minder hulp nodig hebben, een goed wortelgestel hebben, van nature ziekteresistent zijn, enzovoort. Deze genetische diversiteit zorgt ervoor dat een grotere verscheidenheid aan eigenschappen bewaard blijft. Eigenschappen die mogelijk vroeg of laat nodig zullen zijn om het hoofd te bieden aan nieuwe omstandigheden of plagen.

 

 

De kracht van een gezonde bodem

Een gezonde bodem is de basis van een gezonde natuur. Doordat biologische landbouw de bodem beschermt krioelt het van de nuttige beestjes onder de grond: wormen, schimmels, bacteriën. Samen breken ze meststoffen af voor een vruchtbare bodem die bestendig is tegen een wisselend klimaat en nuttige voedingsstoffen zoals koolstof beter vasthoudt.

Troef: CO2 die vastligt in de gezonde bodem wordt niet uitgestoten in de atmosfeer.

Bio beschermt onze leefomgeving

Een bioboer voedt de aarde met organische compost en dierlijke mest, en via teeltrotatie zorgt hij dat de bodem niet uitgeput wordt. Kunstmeststoffen zijn niet toegelaten in bio. De biologische landbouw doet dus niet mee met de problematische uitstoot van het lachgas dat vrij komt bij de productie van kunstmeststof. Bovendien voorkomt bio zo dat schadelijke chemische stoffen uitspoelen in het bodemleven en ons grond- en drinkwater. Win-win!

Benieuwd naar alle andere troeven van bio?  Ontdek alle voordelen! 
Terug naar overzicht