maandag 30 oktober


Voor De Fruittuin is bio de mooiste boodschap!

Voor De Fruittuin is bio de mooiste boodschap!

(c) Astrid Agemans

Biologisch fruitbedrijf De Fruittuin in Houwaart bestaat intussen al 20 jaar maar sinds 2019 staan Lukas en Gaia aan het roer. Beiden waren al actief biodynamisch boer in Nederland, maar met De Fruittuin keerde Lukas terug naar zijn roots in de Antwerpse Kempen. Lukas: “De Fruittuin was voor ons een mooie kans.”

Met zijn 7 hectare is De Fruittuin geen grote boomgaard, maar voor Lukas en Gaia is dat OK. “Wij streven naar een bedrijf op mensenmaat. Zoals het nu is, kan dat. We voelen verbinding met het hele bedrijf. Wel zijn we volop bezig met onze omschakeling naar biodynamisch, dat past nog beter bij onze visie op landbouw.” Ondanks het kleine formaat teelt De Fruittuin peren, kleinfruit en wel dertien soorten appels. Waarom zoveel verschillende appelsoorten?

De ene appel is de andere niet

 “Wellant, Cox, Elstar, Santana … elk appelras heeft zijn eigen smaak, structuur en toepassing. Mensen zoeken naar bepaalde appeltypes: een frisse of een zachte. Wij kunnen hen helpen. Sommige klanten komen zelfs voor maar één bepaald ras. Die kennis over rassen is jammer genoeg wel aan het verdwijnen. In veel supermarkten koop je tegenwoordig ‘rode’ of ‘zoete’ appels. Dat zegt helemaal niets. De ene rode appel is beter voor gebak, de andere om zo te eten.” De Fruittuin verwerkt een deel van hun oogst dan ook in heerlijke sappen, siropen en confituren. 

Samen met de natuur

Tijdens een wandeling door de boomgaard vertelt Lukas met veel passie over bio. “We zien het zo: De Fruittuin beheren we voor de volgende generaties. Bio helpt daarbij. We kunnen hier bijvoorbeeld geen water geven, maar de al jaren goed beheerde bodem kan dat opvangen. Regen wordt langer vastgehouden en de bomen kunnen de droogte langer aan.” De bodem is essentieel in hun verhaal: “Als je je ecosysteem onderhoudt, zal dat op termijn voor jou werken.”

Nuttige beestjes

Dat wil niet zeggen dat er geen uitdagingen zijn. Lukas: “Er zijn heel veel insecten die ons helpen, maar een aantal zien we liever niet komen. Deze plaaginsecten proberen we onder andere onder controle te houden met witte vanglinten, maar we stimuleren ook de komst van nuttige ‘natuurlijke vijanden.’ Door dit jaar later te maaien zagen we bijvoorbeeld veel lieveheersbeestjes in de brandnetels, die hielpen ons goed met de bestrijding van roze appelluizen.”

Benieuwd naar de producten van De Fruittuin? Gaia en Lukas doen op vrijdagnamiddag thuisverkoop in Houwaart, staan op woensdag op de markt in Kessel-Lo en op zondag in Heverlee, maar leveren ook aan verschillende biowinkels en korte keten initiatieven zoals Voedsel Teams.
De Fruittuin
Haldertstraat 227
3390 Houwaart
Terug naar overzicht