dinsdag 08 augustus
Gebakken polenta met Spaanse tomatensaus
Een heerlijke Spaanse saus op basis van de lekkerste biotomaten . We serveren het met gebakken polenta. Ken je het? Het is echt Italiaans comfortfood en wanneer gebakken extra krokant en smakelijk!
Ingrediënten (4 personen)
Voor de polenta:- 300 g instant polenta
- 60 g plantaardige boter
- 1 el edelgistvlokken
- 80 g zongedroogde tomaat , fijngehakt
- 80 g kalamata olijven , fijngehakt
- 300 g borlottibonen uit blik, uitgelekt
- 400 g verse spinazie
- 1 teentje look , fijngeperst
- 1 grote ui , fijngesnipperd
- 500 g tomaten in blokjes
- 1 grote wortel , in brunoise
- 2 stengels selder , in brunoise
- 2 rode paprika’s , in brunoise
- 3 tl komijnpoeder
- 2 tl gerookt paprikapoeder
- 2 tl chilipoeder of cayennepeper
- 4 tl peterselie , vers of uit diepvries
- amandelschilfers , geroosterd (optioneel)
Bereiding
- Voeg geleidelijk aan de polenta onder voortdurend roeren toe aan 1,2 liter kokend water (of lichte groentebouillon). Doe dit op een zacht vuur, laat 3 minuten doorkoken en haal van het vuur.
- Roer er de boter, edelgistvlokken, zongedroogde tomaat en olijven door en kruid flink met peper en zout. Stort de polenta uit in een ovenschotel met folie en laat het minstens 3 uur opstijven.
- Zodra de polenta opgestijfd is haal je het uit de koelkast. Haal het gemakkelijk uit de schaal door de folie omhoog te trekken. Snij vervolgens de polenta in vierkanten van 10 bij 10 cm.
- Verwarm wat olijfolie in een koekenpan. Bak de polenta-blokjes op middelhoog vuur totdat ze lichtbruin gaan kleuren.
- Fruit de ui en de look aan. Voeg hier de wortel, selder en paprika toe, alsook de specerijen. Bak even kort. Voeg de 500 gram tomatenblokjes toe en kruid met zout. Stoof 30 minuten.
- Voeg de borlottibonen, peterselie en spinazie toe en kruid af.