vrijdag 02 juni
Heerlijke salade met biologische groenten voor bij de BBQ
Salade van gegrilde courgette, parelcouscous en baba ganoush met olijvencrumble
Op zoek naar een verrassend bijgerecht voor je volgende BBQ? Laat die klassieke vlinderpasta-met-kerstomaat en aardappelsalade-met-mayonaise achterwege, en zet liever deze (biologische) groenterijke smaakbom op tafel.
Ingrediënten voor 3-4 personen als bijgerecht bij een BBQ
- 1 grote bio aubergine
- 75 gram parelcouscous
- 2 sneden oud, droog brood
- 2-3 eetlepels zwarte olijven (à la Grecque, dus erg zout en verschrompeld)
- 2 eetlepels kappertjes
- 1 grote bio courgette
- 2 eetlepels romige ongezoete (plantaardige) yoghurt
- 1/2 teentje look
- Snuif komijnpoeder
- Snuif cayennepeper
- Een bosje verse bio munt en/of platte peterselie
- Chilivlokken naar smaak
- Olijfolie, zwarte peper en grof zeezout
Bereiding (1 uur)
- Prik enkele gaatjes in de aubergine en rooster 30-40 minuten in zijn geheel op de BBQ, tot wanneer de aubergine zacht wordt en inzakt. Laat afkoelen.
- Kook ondertussen de parelcouscous gaar in lichtgezouten water.
- Snij de korst van het brood. Hak het brood grof (met een groot mes of in een hakmolen). Ontpit de olijven en hak ze grof. Doe de gehakte olijven, de kappertjes en de broodstukjes in een pan met 2 eetlepels olie, en bak 2-3 minuten tot het brood krokant en goudbruin is. Kruid bij met zwarte peper.
- Snij de courgette in linten, bestrijk met olijfolie en grill ze op de BBQ, 1-2 minuten aan elke kant.
- Halveer ondertussen de aubergine en lepel er het zachte vruchtvlees uit. Doe het in een hakmolen of kleine blender, samen met de yoghurt, 1 à 2 eetlepels olijfolie, het half teentje look, een flinke snuif peper en voldoende zeezout. Blend tot een romig geheel. Kruid met een snuif komijnpoeder en cayennepeper en mix opnieuw.
- Lepel de auberginepuree op een grote schaal en verdeel er de courgettelinten en parelcouscous overheen. Strooi er de olijvencrumble overheen, samen met de gehakte verse kruiden en chilivlokken naar smaak. Werk af met een likje olijfolie en een flinke draai van de pepermolen.