dinsdag 04 juli
Indonesische Gado Gado
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 400 gram tempeh (vb. Hobbit)
- 300 g boontjes,
- een smalle gele courgette,
- 160 g sojascheuten,
- 100 g champignons naar keuze,
- 200 g jonge paksoi,
- een halve komkommer,
- 80 g plantaardige kroepoek of Aziatische crackers,
- een kwart tot halve rode chili,
- 100 ml neutrale olie,
- 2 tl sesamolie,
- 1 el sojasaus,
- 1 el zoete sojasaus (ketjap),
- 2 kleine teentjes look, geperst,
- 5 el pindapasta of pindakaas,
- 2 dikke teentjes look of meer,
- 30 ml zoete sojasaus (ketjap manis),
- een klein scheutje zoute sojasaus,
- water en sambal naar smaak
Bereiding (40 minuten)
- Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
- Maak de marinade van de tempeh: snijd de chili in fijne stukjes en voeg deze samen met alle andere ingrediënten in een kom.
- Snijd de tempeh in schijven en laat een kwartiertje marineren. Leg de tempeh vervolgens op de bakplaat en bak in de oven tot wanneer de schijven krokant en goudbruin zijn, ongeveer 20 minuten.
- Bereid ondertussen de groenten: Snijd de wortels in fijne staafjes. Kook de boontjes samen met de wortelstaafjes tot wanneer beide beetgaar zijn.
- Maak pasta van de courgette, met een dunschiller of een spiralizer. Blancheer de courgettepasta en de sojascheuten kort (30 seconden) mee met de boontjes en wortelen. Laat de groenten uitlekken en afkoelen.
- Snijd de champignons in schijfjes en bak ze even aan in wat olie naar wens.
- Snijd de paksoi in hapklare stukken en de komkommer in ringen.
Maak de pindasaus: meng alle ingrediënten met een garde, en voeg water toe tot wanneer je een lopende en smeuïge consistentie hebt. - Proef en kruid bij met zoete en zoute sojasaus.
- Vul elke kom met een kwart van alle groenten en de tempeh.
- Breek er wat kroepoek over en serveer met de pindasaus en eventueel wat rijst.