donderdag 21 maart


Waarom kies je beter voor bio-eitjes bij de paasbrunch?

brunch bio eitjes

(c) Angela Los - Canva

Quiche, omelet of toch gewoon sunny side up – een eitje mag vaak niet ontbreken tijdens je paasbrunch. Maar waarom kies je beter voor biologische eitjes?
Kiplekker in je vel

Bij biologische eitjes staat het welzijn van de legkip op de eerste plaats. Een kip is een bosdier en scharrelt graag, en bio wil dit natuurlijke gedrag zoveel mogelijk stimuleren. Dat betekent onder andere extra aandacht voor het juiste voer, een natuurlijk dag-nachtritme en genoeg leefruimte voor de kippen, binnen én buiten.

bio boeren kip
Gezond en voedzaam menu

Voor kippen is eten een van de favorieten bezigheden. De hele dag zitten ze te pikken. Het is dus belangrijk dat er ook genoeg voeder- en drinkbakken zijn, zodat er voor elke kip genoeg is. Wat de kippen te eten krijgen, bepaalt de kwaliteit en samenstelling van het ei. Voor biologische kippen is dit dus van de hoogste kwaliteit: al het voer wordt biologisch geteeld, zonder gebruik van kunstmest, chemische pesticiden of ggo’s. Een lekker voedzaam maal, iedere dag op het menu!

Lekker scharrelen

Vrij kunnen rondlopen en scharrelen is voor een kip erg belangrijk, het geeft ze namelijk minder stress. Voor biologisch gehouden legkippen betekent dit dat ze genoeg scharrelruimte krijgen binnen én dat ze vrij naar buiten kunnen. De stal is elke dag vanaf ten laatste 11u ’s morgens tot zonsondergang open. Buiten is er genoeg begroeiing (struiken, bomen, gras, kruiden) zodat de kippen kunnen ontdekken en eventueel schuilen voor de zon. Zo zitten de kippen kiplekker in hun vel!

 

 

kip
Hoe herken je een bio-eitje in de winkel?

Vaak staat op het doosje het ‘groene blaadje‘ maar ook bij losse eitjes kun je zien of deze bio zijn. Op eieren staat namelijk een code gestempeld. Die code begint met een cijfer van 0 tot 3 en dat betekent:

  • 0 = een bio-ei
  • 1 = een ei van vrije uitloop
  • 2 = een scharrelei
  • 3 = een kooiei.

Na het cijfer krijg je een code van het land van herkomst (BE voor België) en het registratienummer van de producent.

bio ei
Terug naar overzicht