dinsdag 19 september


Lotte winkelt biologisch voor het hele gezin!

Lotte winkelt biologisch voor het hele gezin!

(c) Astrid Agemans

In een druk gezinsleven is er niets belangrijker dan voedzaam eten boordevol gezonde vezels en vitamines, de ideale bondgenoot voor kinderen in de groei. Lotte (39) winkelt daarom voornamelijk biologisch voor haar kinderen Jack (11) en Olivia (9).

De keuze voor biologische voeding was niet iets wat Lotte van huis uit meekreeg, maar ontstond tijdens haar studententijd. Lotte: “Mijn moeder vond mensen die biologisch aten altijd maar geitenwollensokkentypes. Tijdens mijn studies begon ik me echter te verdiepen in gezonde voeding en boeken als De Voedselzandloper te lezen. De keuze voor bio werd toen logisch voor mij.”

Wat maakt bio een gezonde keuze?

Biologische producten zijn zonder kunstmatige geur-, kleur-, of smaakstoffen én zonder GGO’s. Bovendien worden biologische groenten en fruit in de volle grond geteeld zonder extra kunstmest en pesticiden. Hierdoor zitten ze vol met allerlei gezonde mineralen en vitaminen, zonder kans op residuen van giftige stoffen. Ook dierlijke bioproducten zoals zuivel en vlees hebben een hoge voedingswaarde zonder onnodige E-nummers, antibiotica of hormonen. Met bio zet je dus makkelijk een evenwichtige maaltijd op tafel!

Een gezond compromis

Nu Lotte boodschappen doet voor het hele gezin blijft ze overtuigd van de gezonde troeven van bio. Maar natuurlijk, kinderen willen op zijn tijd ook wel eens snoepen.

Lotte: “Ik wil mijn kinderen niets ontnemen, en ze wel eens laten ‘zondigen’ met frisdrank, chips of snoep. Daar zijn ze ook een beetje kind voor. Maar ik ben dan blij met de biologische varianten zonder synthetische toevoegingen. Dat voelt als een gezond compromis.”

 

Bio in de boodschappenkar

Als ouder is het soms moeilijk om snel een voedzame maaltijd op tafel te zetten. In een grote supermarkt wordt de keuze er niet makkelijker op. Wat is de beste keuze voor mijn kinderen?

Lotte: “Ik winkel vaak in een biologische winkel – dat maakt de keuze voor milieubewust en gezond al iets makkelijker. Maar ook in de ‘normale’ supermarkt vind ik bioproducten, eenvoudig te herkennen aan het EU-keurmerk.”

Lokaal & bio

Naast winkelen in een traditionele supermarkt ontdekt Lotte ook graag kleinschalige bedrijven uit de buurt. Zo bestelt ze bijvoorbeeld een vleespakket bij een biologische boer uit de Ardennen, en wil ze in de toekomst biologische zuivel en groenten afhalen bij een bioboerderij in Lievegem.

Lotte: “In de brievenbus krijg ik folders van pizzeria’s en prijsknallers. Het voelt dan soms als een hele zoektocht om duurzame initiatieven in de buurt te vinden. Ik doe het graag, want ik wil weten wat ik koop.”

Benieuwd naar waar je makkelijk biologisch kunt winkelen in de buurt?
Check onze biopuntengids!
Terug naar overzicht