maandag 20 november


Cheesy polenta met brie, geroosterde herfstgroenten en notencrunch

Cheesy polenta herfstgroenten recept
Heb je zin in comfort food dat heerlijk romig is met een cheesy toets, boordevol ovengeroosterde herfstgroenten zit, een krokante topping heeft met noten, look en tijm én perfect is om dit grijze herfstweer even te vergeten? Well well, I’ve got just what you need! Dit is next level comfort food. 
Ingrediënten ( voor 2 – 3 personen)
  • 10-tal spruitjes (100 gram)
  • 150 gram bospaddenstoelen
  • 2 jonge wortelen
  • klein bosje tijm (5 dikke of 10 fijne takjes)
  • 1 à 2 takjes rozemarijn (afhankelijk van de lengte)
  • 150 gram biologische brie of andere zachte bio kaas naar keuze
  • 575 ml groentebouillon
  • 2 tenen look
  • 100 gram instant polenta
  • Olijfolie, zwarte peper en zeezout

Voor de crunchy topping:

  • 2 el olijfolie
  • 30 gram walnoten, grofgehakt
  • 1 teen look
  • optioneel: 1 el kappertjes, grofgehakt
Bereiding (60 minuten)
  1. Verwarm de oven voor op 180° boven- en onderwarmte. 
  2. Snij de spruitjes in 4. Scheur of snij grote paddenstoelen in hapklare stukken. Snij de wortel in schuine schijfjes van 0,5 cm dik. Rits de blaadjes van de takjes tijm en rozemarijn. Hak de blaadjes fijn.
  3. Meng de groenten met flink wat olijfolie, peper en zout en de helft van de gehakte kruiden. Verdeel over een bakplaat en rooster 20 minuten, of tot wanneer de groenten gaar en goudbruin zijn.
  4. Maak ondertussen de crunchy topping: Verhit de olie op middelhoog vuur in een kleine kookpot (dezelfde als die je straks gaat gebruiken voor de polenta) en voeg de walnoten toe. Laat even roosteren en voeg vervolgens een snuif van de gehakte tijm en rozemarijn toe, alsook de geperste look en een snuif zout. Bak al roerend tot de look goudbruin is. Giet in een kommetje en meng er eventueel wat gehakte kappertjes onder.
  5. Snij de brie in kleine stukken. Hou enkele stukjes opzij voor de afwerking.
  6. Doe de groentebouillon in de kleine kookpot (afwassen is niet nodig) en voeg de geperste look en de resterende kruiden toe. 
  7. Breng aan de kook en voeg vervolgens al roerend de polenta toe. Blijf roeren met een garde tot wanneer je een dikke egale massa krijgt. Voeg dan de brie toe en roer tot deze grotendeels gesmolten is (kleine stukjes brie zijn lekker!). Proef en kruid bij met peper & zout. 
  8. Serveer de polenta in diepe borden en verdeel er de groenten overheen. Werk af met de crunchy topping en de resterende stukjes brie. 
De recept is ontstaan uit een samenwerking met FoodLove.
Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze receptenpagina!
Terug naar overzicht