dinsdag 26 maart


Plaattaart met lentegroenten, bio-eitjes en pesto

plaattaart recept foodloveblog

(c) Stefanie Baert (FoodLove)

Deze krokante plaattaart is niet alleen prachtig om naar te kijken door de felgroene, gele en roze kleuren van lentegroenten, hij smaakt ook nog eens heerlijk. Ideaal recept voor een prachte lentedag!
Ingrediënten (2-3 personen)
  • 1 rol bladerdeeg
  • 100 gram verse pesto (koelafdeling)
  • 150 gram roomkaas
  • 1 kleine courgette
  • 100 gram gedopte tuinbonen, edamameboontjes of erwtjes (diepvries)
  • 1 kleine rode ui
  • 1 handvol radijsjes
  • 1/2 bio-citroen
  • 3 of 4 bio-eitjes
  • olie, zwarte peper en grof zeezout naar smaak
  • optioneel: verse basilicum

Tip: serveer met een groen slaatje als bijgerecht.

Bereidingswijze (35 min)
  1. Verwarm de oven voor op 200° boven- en onderwarmte. Verwarm je bakplaat mee in de oven.
  2. Haal de rol bladerdeeg uit de koelkast en laat even op kamertemperatuur komen.
  3. Meng ondertussen de verse pesto met de roomkaas en kruid met peper en zout naar smaak.
  4. Snij de courgette in dunne schijfjes van 2-3 mm. Meng de courgette met olie en peper.
  5. Rol het bladerdeeg met het bakpapier uit op een grote snijplank of op je aanrecht. Snij het bladerdeeg in op 1 à 2 cm van de rand, maar snij het bladerdeeg niet helemaal door. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  6. Lepel de pestoroomkaas op het bladerdeeg en spreid uit in een egale laag (maar niet op de rand van 1 à 2 cm).
  7. Verdeel de courgetteschijfjes over de pestoroomkaas. Plaats de bakplaat onderin de oven en bak 20 minuten of tot wanneer de rand goudbruin wordt en de courgette gaar is.
  8. Meng ondertussen de bevroren tuinboontjes met wat olie, peper en zout.
  9. Pel de ui en snij in fijne halve ringen. Spoel de radijsjes en snij in schijfjes. Doe beide samen in een kommetje.
  10. Rasp de zeste van de citroen. Voeg de zeste en het sap van een halve citroen toe aan de radijsjes en rode ui.
  11. Haal de bakplaat uit de oven. Verdeel de tuinbonen over de plaattaart. Maak 3 of 4 ondiepe kuiltjes (door bv. een schijfje courgette opzij te schuiven) en breek in elk kuiltje een ei. Plaats opnieuw in de oven en bak een 5-tal minuten, of tot wanneer het eiwit gestold is maar het eigeel nog zacht.
  12. Zet ondertussen het groen slaatje op tafel.
  13. Haal uit de oven, werk af met de basilicumblaadjes (optioneel) en met de rode ui en radijsjes. Serveer onmiddellijk!

Recept door Stefanie Baert (FoodLove)

Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze receptenpagina!
Terug naar overzicht