dinsdag 02 april


Rainbow Hummus Bowl met falafel en opgelegde rode kool

recept rainbow hummus bowl falafel

(c) Stefanie Baert

Wil je je immuunsysteem echt een boost geven? Een veggie hummus bowl is een gemakkelijke lunch met veel vitamientjes: rooster heel wat groenten in de oven, maak een voorraad hummus en combineer deze elke dag met een dressing en wat rauwkost naar keuze. Extra eiwitbron nodig, naast de hummus? Kies voor heerlijke falafels, zoals die van La Vie Est Belle!
Ingrediënten (1 persoon)
  • Halve paprika, in reepjes
  • 1 kleine wortel, in schuine plakken
  • Handvol amandelen
  • 5 falafels Original
  • 3 eetlepels hummus (100 g)
  • Handvol kerstomaatjes
  • Handvol komkommerlinten
  • Handvol rucola
  • 2 eetlepels gepekelde rode kool
  • 2 eetlepels yoghurt-look-chilisaus (zie recept)
  • Komijnpoeder en ras-el-hanout
  • Peper, zout, olijfolie
Voor 250 g gepekelde rode kool:
  • 250 gram rode kool, gesnipperd
  • 200 ml appelciderazijn
  • 200 ml water
  • 4 eetlepels suiker
  • 2 theelepels zeezout
  • 1 à 2 tenen look, in dunne plakken
  • Flinke snuif zwarte peper of 1 tl zwarte peperbollen
  • Smaakmakers: 2 tl mosterdzaadjes, 2 blaadjes laurier, 2 tl korianderzaad
‍Voor 250 g hummus:‍
  • Blik van 400 gram kikkererwten (240 g uitgelekt gewicht)
  • 2 flinke eetlepels Tahin(i) of sesampasta
  • Sap van 1/2 à 1 citroen
    1 tl mild paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • Snuif cayennepeper of lepeltje harissa (optioneel)
  • 1/2 teen look
  • 2 el olijfolie
  • Zwarte peper & zeezout

Extra smaakmakers: currypoeder, kurkuma, za’atar,..

Voor 200 ml yoghurt-look-chilisaus:
  • 200 ml ongezoete (soja)yoghurt
  • 2 tenen look, geperst
  • 1/4 theelepel chilivlokken
  • Flinke snuif ras-el-hanout
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper, zout
Bereidingswijze:
  1. Begin met de hummus: Spoel de kikkererwten en doe ze samen met de overige ingrediënten en 4 eetlepels water in een kleine hakmolen of blender.
  2. Blend tot een smeuïge hummus. Voeg indien nodig meer water toe. Proef en kruid bij naar smaak.
  3. Start vervolgens aan de yoghurtdressing. Meng de yoghurt met de geperste look, chilivlokken, ras-el-hanout, citroensap en olijfolie. Proef en kruid bij met peper & zout.
  4. Verwarm de oven voor op 180°.
  5. Meng de wortel en paprika met olijfolie, komijnpoeder, peper en zout. Bak 15 min in de oven of tot wanneer ze gaar zijn en goudbruin kleuren.
  6. Bak de amandelen goudbruin in een antikleefpan met wat olijfolie en ras-el-hanout.
  7. Bak in dezelfde pan de falafels in wat olie.
  8. Vul een diep bord met de hummus, rauwe groenten en lauwe geroosterde groenten.
  9. Verdeel de warme falafels over de groenten.
  10. Werk de kom af met de gepekelde rode kool en de yoghurtsaus. Strooi er als afwerking de geroosterde amandelen over en een flinke snuif peper en zout.
Bereidingswijze voor 250 g gepekelde rode kool (15min):
  1. Doe de gesnipperde rode kool in een grote glazen bokaal.
  2. Doe de azijn samen met het water, de suiker, het zout en de look in een steelpan. Verwarm tot wanneer de suiker en het zout zijn opgelost. Voeg er ook de smaakmakers aan toe.
  3. Giet de azijnmengeling in de bokaal. Roer goed zodat alles vermengd is, of sluit de bokaal af en schud voorzichtig.
  4. Laat de bokaal goed afkoelen en plaats vervolgens in de koelkast.
  5. Je kan deze ingelegde groenten vanaf dag 1 opeten. Ze worden lekkerder van smaak na een paar dagen. Het bewaart gemakkelijk 2 à 3 weken, of zelfs langer. ‍

Dit recept is van Stefanie Baert (FoodLove) voor La Vie Est Belle.

Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze receptenpagina!
Terug naar overzicht