dinsdag 25 april


Vijf redenen om voor bio te kiezen!

Vijf redenen om voor bio te kiezen!

 

Wat betekent ‘biologisch’ eigenlijk? En waarom is bio de mooiste boodschap? Wij zetten de voordelen van biologisch eten voor je op een rijtje:

Lekker puur

Biologische producten zijn puur en bevatten zo weinig mogelijk toevoegingen. Zo mag je er zeker van zijn dat bewaarmiddelen, smaakversterkers, kunstmatige aroma’s of kleurstoffen niet terug te vinden zijn in bio. De productie van biologische producten staat dan ook onder strenge Europese wetgeving. Ook bestaan verwerkte bio-producten voor minstens 95% uit pure biologische ingrediënten. Biologisch eten is vol van smaak, en dat proef je!

Gezond genieten

Wil je gezonder eten? Bio helpt je op weg! In het bio-assortiment vind je vaak een ruim aanbod aan groenten, graanproducten, peulvruchten en gezonde vetten. Ook heeft onderzoek aangetoond dat biologische groenten en fruit een hogere voedingswaarde hebben. Dat zijn goede bondgenoten voor een evenwichtig voedingspatroon!

Goed voor het milieu

De biologische landbouw wil zo milieuvriendelijk mogelijk werken. Daarom dragen bioboeren goed zorg voor de bodem, bewaken ze de biodiversiteit op en rond hun akkers en gebruiken ze enkel natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet toegelaten. Een bioboer werkt preventief aan een veerkrachtig geheel op en rond zijn bedrijf.

En dat loont. Uit onderzoek blijkt dat dankzij biologische landbouw het bodemleven veel gezonder is, de bodem als systeem veel veerkrachtiger is, het grondwater minder vervuild wordt door bestrijdingsmiddelen en biologische praktijken algemeen een mindere belasting veroorzaken op het milieu.

Vriendelijk voor dieren

Biologische veehouders kiezen voor een diervriendelijke aanpak. Niet alleen houden ze rekening met het natuurlijk gedrag van dieren, ze verzorgen hun dieren zo goed mogelijk met biologisch voer, frisse buitenlucht, genoeg leefruimte en zo weinig mogelijk medische ingrepen.

100% toekomst

Biolandbouw is duurzaam, want het heeft een aantal onmiskenbare ecologische voordelen. Niet alleen veroorzaakt de bioboer minder milieuschade door het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmeststoffen, ook bevordert hij of zij de biodiversiteit rond zijn bedrijf.

Voor de biosector is het belangrijk dat een duurzame landbouw ook letterlijk kan blijven duren. Daaronder mag je verstaan dat niets of niemand uitgeput wordt: niet de grond, niet de planten, niet de dieren en niet de mensen. Gangbare telers nemen technieken over, omdat ze milieu- of diervriendelijker zijn, maatschappelijk beter aanvaard worden of kostenbesparend zijn. Zo helpt de bioboer zijn gangbare collega om duurzamer te boeren.

Terug naar overzicht