woensdag 06 september


Voor crèche De Biotoop is bio de mooiste boodschap!

blije kinderen crèche eten biologische voeding

(c) Astrid Agemans

Het is belangrijk goede ondersteuning te geven aan een kind in de groei. Dat weten ze ook bij kinderopvang De Biotoop in Gent waar ze extra zorg dragen voor mens en milieu. Kinderen leren er op hun eigen ritme kennis maken met de grote wereld, en krijgen dagelijks een versbereide maaltijd met 100% biologische ingrediënten. Bio is namelijk de mooiste boodschap voor je kinderen én de planeet.
Meer aandacht voor mens en natuur

Na haar studies en het krijgen van haar kinderen was biologe Stefanie op zoek naar passende kinderopvang. Na het bijwonen van de wenmomentjes werd het echter ineens duidelijk: ze wilde kinderbegeleidster worden. Tijdens haar carriereswitch kwam ze bij De Biotoop in Gent terecht. Het bedrijf bestond al een tijdje als crèche, maar het was Guy Taffijn die tijdens de overname in 2005 besloot De Biotoop te vormen zoals hij nu is: duurzaam, sociaal én biologisch.

Stefanie: Er was de wens van Guy om te kiezen voor een meer natuurlijke (op)voeding van de kinderen. Meer persoonlijke aandacht voor het kind en meer aandacht voor de natuur en het milieu. Dit begon met een focus op Reggio Emilia-pedagogie maar ook met bijvoorbeeld dagverse biologische maaltijden.

blije kinderen crèche eten biologische voeding
Fruitpap of soep: alles is bio

Het eten voor de kinderen wordt vers bereid in een eigen professionele keuken en daarna ecologisch bezorgd via Cargovelo naar alle vestigingen van De Biotoop. Wekelijks wisselt het menu met drie dagen vegetarisch en twee dagen vlees of vis, bereid op basis van seizoensgebonden biologische ingrediënten boordevol vezels en vitaminen. Bovendien zijn ook alle tussendoortjes bio, en dus zonder toegevoegde synthetische geur-, kleur- of smaakstoffen.

Kinderbegeleidsters Olga en Marijke: De meeste van de ouders kiezen bewust voor De Biotoop omwille van onze visie waarin de noden van het kind centraal staan en omdat we biologisch en ecologisch te werk gaan. Wij vertellen ouders graag dat we de enige kinderopvang in Vlaanderen zijn met een bio-certificaat en dat wij hier erg trots op zijn. Wij geven hiermee ook het belang weer van een gezonde en evenwichtige maaltijd. 

bereiding biologische voeding
Een duurzame bijdrage

Stap voor stap wil De Biotoop zijn ecologische voetafdruk verkleinen en daarmee zorgen voor het behoud van een leefbare aarde voor alle kinderen. Het bedrijf zet zijn beste beentje voor door biologische voeding te kiezen. Met bio bescherm je namelijk belangrijke biodiversiteit en help je een vruchtbare bodem te behouden. Biologische landbouw werkt dan ook zonder onnodige giftige pesticiden of kunstmest en met veel respect voor de natuur.

Naast hun keuze voor bio zet De Biotoop zelfs extra in op duurzaamheid door te werken met Woosh (recycleerbare luiers), ecologische schoonmaakproducten en natuurlijke verzorgingsproducten voor de kindjes. Dit jaar hebben ze ook zonnepanelen gelegd.

Stefanie: Ik zie de inspanningen voor het milieu bij De Biotoop als een mooie manier om een kleine bijdrage te leveren aan de maatschappij en aan de natuur.

bezorging ecologische voeding
Trots op De Biotoop

Na het overlijden van haar partner Guy in 2022 ging Stefanie alleen verder als zaakvoerder. Met een dynamisch bedrijf als De Biotoop is dat soms een hele uitdaging. Intussen heeft het bedrijf drie kinderdagverblijven, een maaltijdenservice en een houtatelier waar speelgoedtoestellen en kindermeubels worden gemaakt. In totaal werken er 40 mensen verspreid over de uiteenlopende afdelingen. Het gezelschap vormt een hecht en divers team.

Stefanie: Onlangs was er een enquête naar het personeel rondgestuurd over welzijn op het werk. Op de vraag of ze fier waren om voor De Biotoop te werken werd 100% ‘ja’ geantwoord. Daar ben ik super trots op.

Benieuwd naar de duurzame kindermeubels van De Biotoop of op zoek naar passende kinderopvang? Bezoek hun website voor meer informatie!
Terug naar overzicht