dinsdag 13 juni


Voor De Biokast is bio de mooiste boodschap!

Voor De Biokast is bio de mooiste boodschap!
Al sinds 1984 runt Philippe Sergooris in Steenhuffel een biologisch teeltbedrijf, en in 1994 kwam daar op vraag van trouwe klanten een kleine hoevewinkel bij. Dit jaar werd hun grotere klimaatneutrale winkel feestelijk geopend: een nieuwe Biokast!

Eigen kweek

Vanuit de winkel kun je in de aansluitende serres hun eigen gekweekte groenten bewonderen. Vooral bladgroenten en kruiden maar in de zomer ook zoete aardbeien en in de herfst pompoenen. Het tuinbouwbedrijf is dan ook sterk gegroeid de laatste jaren. Philippe: “Sommige mensen komen hier al sinds het begin. Alleen was het moeilijk om ruimte te geven aan nieuwe klanten. Daarom hebben we begin 2023 een nieuwe winkel aan de overkant gebouwd die drie keer zo groot is.”

Ondanks de groei blijft het team grotendeels hetzelfde: veel taken voert Philippe uit samen met zoon Thijs, maar ook hun vrouwen Linda en Charlotte zijn betrokken bij de Biokast.

 

Philippe: “Onze biologische tuinderij is de basis van ons bedrijf, en we willen het als familie draagbaar houden. En vooral willen we onze klanten tonen dat bio niet alleen kwaliteit is, maar ook betaalbaar kan zijn.”

Nieuwe winkel

De nieuwe winkel wil klanten een aangename winkelervaring geven, waar ze rustig hun tijd kunnen nemen. “We kozen voor een luchtige inrichting, met brede gangen en lagere rekken die niet volgepropt zitten. Die ongedwongen, gemoedelijke sfeer vinden we belangrijk.”

Het uitzicht op de eigen gekweekte groenten was een bewuste keuze. Philippe. “Zo zien mensen waar hun producten vandaan komen en zien ze ons aan het werk. En zien ze dat de groenten écht vers zijn. Dat is ook onze trots, we pakken er graag mee uit!”

Klimaatneutraal

Met de nieuwe winkel streeft De Biokast er naar om volledig klimaatneutraal te werken. Dat gaat van zorgvuldig omspringen met water en bemesting tot het vermijden van fossiele brandstoffen.

“Denk aan zonnepanelen met energieopslag en geothermische warmtepompen. Ook onze frigo’s voldoen aan de toekomstige normen. We beperken het energieverbruik door goede isolatie en onder andere energiezuinige verlichting.”

Voor de groenten werken ze met een gekoelde vloer, perfect afgestemd om de versheid van de biogroenten te garanderen. “In veel winkels worden groenten soms te koud bewaard. Als klanten er dan mee buiten wandelen, krijgen de groenten een zogenaamde warmteschok. Daarom bewaren wij groenten ’s nachts in een koele ruimte en houden we de koeling in de winkel beperkt. Zo krijg je sterkere producten die de klant ook vers tot bij huis kan krijgen.”

Benieuwd naar de kraakverse groenten van de Biokast? Bezoek hun klimaatneutrale winkel in Steenhuffel!
De Biokast: Heerbaan 135, 1840 Londerzeel; Openingsuren: wo: 13:30-18:00, vr: 10:30-18:00, za: 9:00-17:00
Terug naar overzicht