donderdag 08 juni


Voor EcoVeg is bio de mooiste boodschap!

Voor EcoVeg is bio de mooiste boodschap!

Astrid Agemans

Krist nam in 1999 het familiebedrijf in Assenede over, met een belangrijke voorwaarde: we gaan voor biologisch! In het Meetjesland is EcoVeg intussen een gevestigde waarde waar met veel zorg tomaten, paprika’s en allerlei andere smakelijke biogroenten worden geteeld, verpakt en naar de winkel worden gebracht.

Een andere boeg: bio

Krist Hamerlinck heeft tuinbouw met de paplepel meegekregen. Zijn familie had al jarenlang een teeltbedrijf in Assenede en na zijn studies tuinbouw besloot Krist dan ook in de voetsporen van zijn vader te treden. Wel gooide hij het over een andere boeg: hij wilde biologische teelt proberen en startte in 1999 met de bouw van een nieuwe serre. Krist: “Mijn vader geloofde niet zo in bio, hij vond dat chemie nodig was om een goede oogst te verzekeren. Ik kreeg een deel van zijn serres om het uit te proberen. Uiteindelijk hebben we alles toch langzaam naar bio overgeschakeld.”

 

Intussen bestaat het biologische teeltbedrijf uit 11 hectare aan onder andere tomaten, komkommers, aubergines en 16 hectare fruit zoals aardbeien, frambozen en bramen. Zijn vader is inmiddels volledig overtuigd maar ook Krist blijft ondanks de moeilijke periodes bewust kiezen voor bio.

 

Krist: “Bio heeft veel voordelen: het is goed voor de eigen gezondheid en beter voor het milieu. Het uiterlijk van alle groenten op de versafdeling lijkt soms hetzelfde, maar de kwaliteit en smaak van bio blijft beter.”

Bijzonder personeel

Met zo’n groot teeltbedrijf zijn het voor Krist vaak lange werkdagen. Hij speelt tussenpersoon voor verschillende groente- en fruittelers en de vragende supermarkten, een lastige positie. Om voeling met het vak te houden, maakt hij graag iedere dag een wandeling door de kassen. Krist: “Overdag zit ik veel op kantoor, en dan is het nodig om daarna te ontladen. Tijdens een ronde door de kas kan ik even het klimaat bijsturen, controleren op bladluis en natuurlijk proeven. Mijn tomaten eet ik het liefste de ganse dag door.”

 

In de drukke zomermaanden werken er wel 120 mensen bij EcoVeg, maar eigenlijk is het team veel groter. In de kassen leven vogels, padden, lieveheersbeestjes en nog miljoenen andere insecten. De balans in deze kleine gemeenschap bestaat uit een vernuftig systeem. Krist: “Bladluizen zijn een plaag maar essentieel voor de teelt. We hebben ze nodig om die andere nuttige beestjes niet te laten verhongeren. In een periode zonder bladluis gaan die weg, en dan moet je weer van nul beginnen. Het is dus ook een geluk om ze te hebben. Veel van de kleine insecten in deze kas hebben een grote verantwoordelijkheid.”

komkommers

Dat deze insecten belangrijk zijn lijkt de consument te vergeten. Krist vertelt dat hij soms klachten van de supermarkten krijgt over kleine beestjes op zijn biogroenten. Voor hem is het onmogelijk om elk product te controleren, en een giftig chemisch bestrijdingsmiddel past nu eenmaal niet in zijn biologische visie. Krist: “Soms vergeet de klant dat het gaat om een natuurlijk product. En dat er dan beestjes op zitten is eigenlijk een compliment: het betekent dat er met respect voor de natuur wordt gewerkt.”

Trots op zijn planten

We lopen langs groene rijen waar geurige en kleurige groenten bijna klaar zijn voor de oogst. Krist deelt interessante weetjes; zo kleurt een Coeur de Boeuf tomaat van binnen naar buiten en is een groene paprika eigenlijk een onrijpe rode paprika. Met trots vertelt hij ook over de weerbaarheid van zijn planten.

Wist je bijvoorbeeld dat planten feromonen afgeven om aan te geven dat de bodem extra stikstof of mineralen moet aanmaken? De plant communiceert dus met zijn grond om aan te geven wat hij nodig heeft. Een beetje tekort is echter niet erg, het zorgt bij biologische planten voor een sterker wortelstelsel.

 

Krist: “Dat is het schone van biologisch telen. Als er bij gangbare teelt iets mis gaat, bijvoorbeeld een droogte, gaan de planten sneller dood. Ik kan dan met een gerust geweten een dagje naar de zee gaan, mijn biologische planten redden zich wel.”
Je vindt de verse groenten en fruit van EcoVeg in verschillende natuurvoedingswinkels, supermarkten als Delhaize en Colruyt en biowinkels als Bio-Planet. Kom je snel eens proeven van deze Belgische smaakbommen?
Terug naar overzicht