dinsdag 09 januari


Voor winkel Färm is bio de mooiste boodschap!

färm

(c) Astrid Agemans

Al sinds 2012 zit op de Brusselsesteenweg in Overijse een biowinkel, maar in 2023 kreeg deze een nieuwe naam: Färm. Met deze verandering gaat de winkel van gerante Alexandra Bouclier voor hoge ambities op vlak van duurzaamheid, met 11 extra criteria die het assortiment van de biowinkel bepalen. Het imago blijft nog steeds hetzelfde: een gemoedelijke marktplaats met een authentieke sfeer.
Het hart van de winkel

Samen met de naamsverandering veranderde ook de indeling van de winkel. Er is meer ruimte vrijgemaakt voor verse biologische groente en fruit, en ook het aanbod aan verpakkingsvrije bulkproducten is uitgebreid.

Alexandra: “Deze producten vormen het kloppend hart van onze winkel, en geven goed onze Färm-ambities weer.” 

Färmoscoop

De biowinkel van Alexandra werkt met 11 extra duurzaamheidscriteria. Bio is de basis, maar daarnaast wordt ook gekeken naar andere aspecten als bv. Belgische origine, verpakkingsvrij, fair trade, vegan, Producten moeten minstens 5 punten scoren om in de winkel te liggen, maar de helft van het assortiment scoort al hoger. Als consument zie je de duurzaamheidsscores van een product handig via de Färmoscoop op het schapkaartje. Zo weet je precies hoe duurzaam je aankopen zijn!

Alexandra: “Het is fijn om in een winkel te werken waar het engagement duidelijk is.”

Wisselende seizoenen, wisselend assortiment

Het assortiment van Färm is dus een vertaling van hun engagement voor biologisch, duurzaam en fair consumeren. De focus ligt daarnaast op zelfstandige producenten en familiebedrijven, multinationale landbouwbedrijven vermijdt de winkel liever. Lokaal is voor Färm belangrijk, maar het is geen starre blinde regel. Voor groenten en fruit bepalen de seizoenen het aanbod in de winkel.

Alexandra: Wanneer er voldoende Europees aanbod is tijdens het hoogseizoen, zullen we nooit aankopen buiten Europa, zelfs wanneer dit betekent dat er af en toe een schap leeg is. Appels uit Zuid-Amerika komen er dus niet in.”

Benieuwd naar Färm Overijse of een van de andere vestigingen in België? Bezoek de website en vind een winkel in jouw beurt!
Terug naar overzicht