maandag 05 februari


RICO brengt boer en burger graag samen

rico

(c) Astrid Agemans

Gelegen tussen de drukke Antwerpse ring en het rustige Rivierenhof ligt sinds 2019 RICO LAB, de coöperatieve buurtwinkel van Vera, Ruth en Mathias. In de winkel komen boer en burger graag samen, voor een groot aanbod aan korteketenproducten, maar ook voor activiteiten als workshops en lezingen rond agro-ecologie en duurzame voeding.
It’s in the name

RICO LAB staat niet enkel voor Lokaal Afvalarm Biologisch, maar ook voor de laboratorische werking waar ontmoeting en bewustwording centraal staan. Workshops, vegan volkskeukens, filmavonden: Ruth, Vera en Mathias brengen graag verhalen samen om na te denken over een solidaire, transparante en rechtvaardige voedselbeweging.

Ruth: “We zien onszelf als lokale biokruidenier, maar ook als verzamelpunt van duurzaam geproduceerde producten die binnen ons concept passen. Wij maken die dan toegankelijk voor de buurtbewoners. Die lokale verankering en verbinding vinden we heel belangrijk.”

Coöperatieve buurtwinkel

Die verbindende filosofie is ook terug te vinden in de coöperatieve structuur van RICO, waarbij klanten een aandeel kunnen kopen om de werking van de winkel te versterken. Aandeelhouders krijgen hiervoor geen extra korting, maar investeren wel in een duurzame toekomst van de winkel.

Ruth: “Vandaag werken hier zes mensen vast in dienst, aangevuld met studenten en flexijobbers. We zijn goed gestart en ook blij dat we sterk blijven groeien. Eigenlijk barsten we wat uit onze voegen. We botsen letterlijk op de grenzen van onze winkelruimte.

Bio én logisch

De winkel biedt een breed assortiment aan met verse groenten en fruit, bulkproducten, zuivel, ecologische kuisproducten en zuurdesembroden van in huis bakkerij GROF. Het aanbod verandert naar gelang de seizoenen en weersomstandigheden, maar voor de selectie gelden dezelfde gouden regels: alles aan een eerlijke prijs en biologisch waar logisch. Zo kiest RICO liever voor een lokaal geproduceerde honing in plaats van een biologische Duitse honing.

Ruth: “Wij werken bij voorkeur samen met bioboeren uit de regio Antwerpen, al wordt dat aangevuld met een breder netwerk van kleinschalige boeren via The Foodhub. We zetten hard in op een transparante voedselketen en het vertellen van de verhalen achter onze producten.”

Zin in een bezoekje aan RICO?
RICO LAB
COGELSPLEIN 26
2100 DEURNE
ma — vr   09:00  — 18:00
za               09:00  — 15:00
Terug naar overzicht