maandag 07 augustus


Voor 't Schaaphof is bio de mooiste boodschap!

Voor 't Schaaphof is bio de mooiste boodschap!

Astrid Agemans

Na samen een opleiding en stage biologische landbouw te hebben gevolgd, was het geen toeval dat Sofie en Heleen met elkaar een bioboerderij wilden starten. In 2017 te Landegem werd daarom ’t Schaaphof opgericht. Intussen is het CSA-bedrijf met de hulp van vennoot Annelies uitgegroeid tot een vaste voedselbron voor veel gezinnen met seizoensgebonden groentepakketten, een veelzijdige zelfoogsttuin en een gezellig marktkraam.

Ploeteren op het veld

Heleen geeft toe dat het de eerste jaren ploeteren was op het veld. ’t Schaaphof was een goed draaiend bedrijf met veel fijne klanten, maar desondanks zat voor de drie bioboerinnen een mooi loon er vaak niet in. De inkomsten moesten omhoog en daarvoor was meer landbouwgrond nodig, een kostelijke investering. Daarom besloten de dames in 2022 als coöperatie verder te gaan en konden zij samen met de hulp van tevreden klanten op een duurzame manier uitbreiden.

Groeiend gemeenschapsgevoel

Door een coöperatie te worden is niet alleen het bedrijf gegroeid maar ook het gemeenschapsgevoel versterkt. ’t Schaaphof verwelkomt elke dag zelfoogsters, organiseert kookworkshops, verwent klanten met culinaire avonden en heeft in de zomer een heuse glamping. Intussen is het bedrijf ook met behulp van Groeisels vzw een fijne werkplek voor mensen met een zorgvraag.

Heleen: “Het is leuk als je je bedrijf kan delen met anderen. We zijn blij met het vertrouwen dat we kregen van klanten.”

 

Een klein tegengewicht

’t Schaaphof is in een korte periode heel erg veranderd en dus willen ze de komende jaren vooral genieten van wat ze allemaal hebben opgebouwd.

Sofie: “Er is veel gaande in de wereld, en het is een fijn gevoel dat we daar een klein verschil kunnen maken. Op kleinere schaal proberen we een tegengewicht te bieden. Het voelt goed dat dat lukt.”

Een uitgekomen droom

De bioboerinnen komen alle drie uit een andere sector voor hun verhaal bij ’t Schaaphof begon. Voor hen leek het 10 jaar geleden bijna onmogelijk dat ze vandaag de dag op hun gedroomde bioveld zouden verkeren. Of ze daarom nog een goed advies hebben voor lezers?

Sofie: “Ik zeg tegen mensen die verandering zoeken in hun leven daarom altijd: gewoon doen! Je komt wel op je pootjes terecht.” 

Zin om een bezoekje te brengen aan ’t Schaaphof? De dames organiseren elke vrijdag van 16u tot 18u een veldverkoop met verse groenten en fruit. Daarnaast kun je natuurlijk ook lid worden van hun pakketabonnementen of zelfplukveld. Op aanvraag is er ook de mogelijkheid voor leerrijke rondleidingen en klassenbezoeken.
Erkende Coöperatieve Vennootschap ’t Schaaphof
Grote Heirenthoek 24
9850 Landegem
Terug naar overzicht