maandag 05 juni


Waarom is bio zijn prijs waard?

Waarom is bio zijn prijs waard?

Kobe van Looveren

Het klopt dat biologische producten soms iets duurder zijn dan ‘gewone’ voeding. Maar daar is een goede verklaring voor!

De kosten van bio

Biologische gewassen worden geteeld zonder chemisch-synthetische gewasbescherming en zonder kunstmest, omdat die niet goed zijn voor het milieu. Biologische dieren krijgen de ruimte om natuurlijk gedrag te vertonen en de tijd om te groeien. Dat heeft een effect op de prijs: biologische hulpmiddelen zijn duurder, een boer heeft meer tijd nodig (bv. om onkruid te wieden) en er is meer wei- en stalruimte nodig.

Een eerlijke prijs

Voedselproductie moet voor iedereen rechtvaardig zijn: van boer tot consument. Daarom streeft de biologische sector naar eerlijke prijzen. Zo kunnen de biologische boeren blijven leven van hun harde werken en consumenten voor een correcte prijs blijven genieten van voedzaam eten. Bovendien staat elke schakel, van boer tot bord, verplicht onder controle. Dat brengt een extra kost voor de bio-ondernemer mee, maar op die manier kan jij als je het EU-label ziet 100% zeker zijn dat je écht bio koopt!

Budgetvriendelijk bio

Biologisch winkelen hoeft niet zwaar voor de portemonnee te zijn. Door seizoensgebonden te koken kan je namelijk al snel budgetvriendelijk aan de slag met verse lokale bio ingrediënten. Proef in de zomer maar eens biologische tomaten en in de herfst prachtige pompoenen, perfect gerijpt en vol van smaak. Plus, als je even loskomt van de prijsvergelijkingen, dan kan je je voedselbudget behoorlijk beïnvloeden door bijvoorbeeld voedselverspilling te vermijden en zoveel mogelijk zelf te koken. Zo kies je het beste voor je portemonnee en het milieu!

De opbrengsten van bio

In de winkel betaal je vaak niet de volledige prijs van voeding. Wat er niet meegerekend wordt? Het verlies aan natuur en biodiversiteit, de CO2-uitstoot, de vervuiling van het water, enzovoort. Negatieve effecten die we nochtans als maatschappij wel voelen, en die biologische landbouw probeert tegen te gaan. Biologisch winkelen kun je daarom zien als een slimme manier van beleggen.

In ruil voor (h)eerlijke kwaliteitsproducten investeer jij met je aankopen in natuurbehoud, klimaatneutrale landbouw en een duurzame voedingsproductie!
Terug naar overzicht