donderdag 23 mei


Waarom is biologisch fruit de mooiste boodschap?

Waarom is biologisch fruit de mooiste boodschap?

(c) Astrid Agemans

Biologische fruittelers blijven zo dicht mogelijk bij de natuur, en dat zie je terug in hun werkwijze: ze investeren in een gezonde boomgaard waar vogels en allerlei nuttige insecten zich goed thuis voelen. Als je biologisch fruit in je mandje legt, dan breng je de mooiste boodschap voor de telers én de natuur.

Biologisch kleinfruit is een echt seizoensproduct: aardbeien vind je vanaf mei, frambozen en bessen vanaf juni. Je kan ze kopen in de biowinkel of rechtstreeks bij de teler. Bij sommige boeren kan je zelf gaan plukken: zelfpluk garandeert je excellente, superverse kwaliteit tegen een scherpe prijs. Vanaf half augustus tot eind oktober worden de blozende appels en peren volop geplukt en geraapt van de Belgische boomgaarden. Stuk voor stuk, oogappeltjes! 

 

Hoe werkt een biologische teler?

Kort samengevat gaat de boer bij het telen van biologisch fruit zo te werk: hij investeert veel in een gezonde bodem want de bodem is zijn geheime wapen tegen ziektes en plagen. Hij voedt de bodem dus met plantaardige compost of dierlijke mest en niet met milieubelastende kunstmest. Hij kiest waar mogelijk ook voor robuuste plantenrassen die beter resistent zijn tegen bepaalde ziektes. Hij plant alle planten in volle grond (ook aardbeien!). Hij haalt onkruid weg met de hand of met een machine, maar nooit met chemische pesticiden.

 

bio fruit boeren
Biodiversiteit: de boer zijn beste vriend

Biologische boeren zorgen voor een grote variatie aan planten, dieren en beestjes – onder én boven de grond. Zo trekt de bioteler ook nuttige insecten aan als helpers om plagen te bestrijden en bloesem te bestuiven. Dit laatste is super belangrijk: door rondvliegende vlinders, hommels en bijen worden zijn planten bevrucht en ontstaan lekkere appels, peren en bessen. De bioboer probeert daarom zijn erf zo aantrekkelijk mogelijk te maken door bijvoorbeeld bloemenranden te voorzien en verschillende bomen en struiken extra aan te planten.

 

Voor elke smaak het lekkerste stukje fruit

In de supermarkt kom je vaak vooral Jonagold, Granny Smith en Elstar tegen. Maar in bio worden soms ook heel andere rassen geteeld, elke soort met haar eigen karakter en smaak: Natyra, Pirouette, Topaz … Vaak zijn dit rassen die beter bestand zijn tegen ziekte en daardoor makkelijker biologisch geteeld kunnen worden.

Hou je van zoet, zoetzuur of zuur? Voor elke smaak vind je het lekkerste bio-appeltje of de sappigste peer!

Zoek in de biopunten naar de biologische fruittelers. Sowieso vind je ook in de gespecialiseerde biowinkels en supermarkt biologisch fruit. Kijk uit naar het Europese groene blaadje op de verpakking of kistkaart om te zien of het om bio gaat.  

In het kort? Download onze Appel fiche.

Terug naar overzicht