donderdag 21 maart


Zelden is een kip zo blij als die bij Bio-Ei-Korbol

bio-ei-korbol

(c) Twan Wiermans voor Dag van de Landbouw

In het Limburgse Kortijs vind je het pluimveebedrijf Bio-Ei-Korbol van Vicky, Bart en zoon Jasper. Een beetje afgelegen, maar zeker niet vergeten. Daarom is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen, en hun eigen biologische eitjes te komen halen.
Een sprong in het diepe

Zonder ervaring in bio of pluimvee, zijn ze gestart. Het koppel wist dat ze het vernieuwend moesten aanpakken om een bedrijf te kunnen opbouwen dat klaar is voor de toekomst. Niet de prijs, maar dierenwelzijn, is voor hen de grootste prioriteit. Daarom kozen ze meteen voor bio.

Vicky: “Onze omgeving vindt het geweldig hoe wij met bio bezig zijn. Wanneer de kippen buiten rondlopen, genieten de mensen daarvan.”

Vrij naar buiten, minder stress

Er is bijvoorbeeld een wintertuin voor de kippen, waar ze vrij kunnen rondscharrelen wanneer het koud is, of als er ophokplicht is. Zo verzekeren ze dat hun kippen altijd voldoende plaats hebben om vrij te bewegen en zich goed te blijven voelen. Bovendien is die wintertuin voorzien van een lichtdoorlatend dak, zodat de dieren altijd kunnen genieten van natuurlijk daglicht.

En dan is er nog de grote uitloopweide met vele struiken en bomen. Door het dier dicht bij zijn natuur te laten blijven, verbetert de gezondheid. Er is geen medicatie nodig, en er is minder stress. Wat ervoor zorgt dat er minder last is van pikken. Zij hoeven dus geen veren of snavels te knippen. Het dier kan lekker zichzelf zijn.

Maak kennis met Vicky en haar kippen bij Bio-Ei-Korbol!

Vicky en Bart voelen aan dat het belangrijk is om hun deuren zoveel mogelijk open te zetten. Volgens hen hoeft een boer of boerin zich niet te hullen in mysterie. Want hoewel ze voornamelijk leveren aan supermarkten, genieten ze nog het meest van direct contact met hun klanten.

Is je nieuwsgierigheid geprikkeld? Ga zeker eens langs voor inspiratie en verse bio-eitjes bij Bio-Ei-Korbol (Driesstraat 3F, 3890 Kortijs). Je kan hun verhaal ook volgen op Facebook.
Bron: Voedsel Anders
Terug naar overzicht