dinsdag 20 juni


Zorgimkerij Immegaard: de eerste Vlaamse bio-imker!

Zorgimkerij Immegaard: de eerste Vlaamse bio-imker!

Kobe Van Looveren

In Vlaanderen houden heel wat mensen bijenkasten, maar een professionele bio-imker? Dat bestond tot voor kort nog niet. Frank Leroi en Marlies Denys van zorgimkerij Immegaard zijn de eerste in Vlaanderen: zij houden op Domein Bokrijk 16 biokorven.

Frank houdt zich er al 40 jaar lang mee bezig, maar sinds vier jaar is imkerij zijn hoofdberoep, met bijenkasten in Bokrijk en Haspengouw. Daar combineren Marlies en Frank hun passie voor de natuur met het begeleiden van jongeren met voornamelijk psychische problemen. Op beide plaatsen geldt dat ze op een natuurlijke manier aan imkerij doen.

Op natuurlijke wijze

Waar de klassieke imkerij kijkt naar honingopbrengst of het gemak voor de imker, vertrekken ze bij Immegaard vanuit het natuurlijk gedrag van bijen. Zo knippen zij bijvoorbeeld niet de vleugels van de koninginnen om zwermen te voorkomen.

“Zonder zwermen zouden er geen bijen zijn. Voor ons is dat zwermen dus geen probleem, zelfs als dat betekent dat we ze moeilijker kunnen bijhouden. De bijen weten het best wat goed voor hen is. Die vrije bijen zijn ook de sterkste bijen.” – Marlies van bio-imkerij Immegaard

Biologische bijtjes

Om als imker een biologisch certificaat te behalen, moet je aan een aantal normen voldoen. Naast het niet knippen van de vleugels moeten er bijvoorbeeld ook bijenkasten van natuurlijk materiaal zijn voorzien. De grootste uitdaging is een geschikt drachtgebied vinden. Het drachtgebied, dat is de omgeving rond de bijenkast waar de bijen hun voeding halen, is vrij groot. Bij bio mogen er daarom in een straal van drie kilometer geen chemische pesticiden gebruikt worden. In een straal van 5 kilometer mag er ook geen bron van vervuiling zijn zoals een verbrandingsoven. Het is een gedurfde keuze om voor bio te gaan want je bent dus erg afhankelijk van anderen.

Als er in deze buurt iets zou veranderen, dan kunnen we ons biocertificaat verliezen. Het is ook een statement: we wilden laten zien dat bio-imkerij mogelijk is. Veel mensen hebben al wel eens gehoord over suikerwater in honing of bijen bijvoeren met suikerwater. Wij willen tonen dat het anders kan.” – Marlies van bio-imkerij Immegaard

Het belang van bijen

Bijen zijn niet alleen belangrijk voor het maken van honing, ze staan ook in voor de bestuiving van 70 procent van de gewassen die het grootste deel van het voedsel in de wereld voorzien. Hoe meer diversiteit op een bedrijf, hoe meer je alles mee in stand helpt te houden, zowel voor de honingbijen als alle andere soorten bestuivers. Frank geeft handige tips:

Maai minder, laat kruiden tot bloei komen of zorg voor een bloeiboog. Door minder in te grijpen heb je grotere biodiversiteit en creëer je je eigen kleine ecosysteem waar je minder voor moet doen en waarvan je meer terugkrijgt.” – Frank van bio-imkerij Immegaard

Bewust kleinschalig

Bij Immegaard mikken ze niet op een grote honingopbrengst en oogsten enkel overschotten, want honing is in principe de voeding van de bijen zelf. In hun hoevewinkel of enkele lokale B&B’s vind je naast die heerlijke honing ook propolis, bijenwas, koninginnenbrij, of zelfs bijenwaskaarsen en bijenwaskrijtjes. Hun domein in Bokrijk met 16 biologische bijenkasten en 20 aangelegde bloemenweides is ook zeker een bezoek waard!

Terug naar overzicht