dinsdag 15 oktober


Biobloemen: prachtig én pesticidenvrij

Biobloemen: prachtig én pesticidenvrij

Bioteler Ruth van Lent Slowflowers (c) Astrid Agemans

Iedereen wordt gelukkig van een mooie bos bloemen. Maar achter een onschuldig boeket kunnen soms nare zaken als schadelijke pesticiden en slechte werkomstandigheden schuilen. Dat geef je liever niemand cadeau. Wil je bloemen kopen, kies dan resoluut voor biologisch. Je doet er mensen, natuur en ook bijen plezier mee!
 

Rozen in de winter

Snijbloemen die je goedkoop in de supermarkt vindt, komen meestal uit verre landen zoals Kenia, Ethiopië en Ecuador. Jammer genoeg worden de bloemen die wij geven als teken van vriendschap daar geteeld onder schrijnende arbeidsomstandigheden. Het gebruik van pesticiden heeft er negatieve gevolgen voor de gezondheid van de arbeiders en voor het milieu. Bij de teelt van bloemen in niet-Europese landen worden vaak aanzienlijke hoeveelheden pesticiden gebruikt; veel van die chemische middelen zijn bij ons zelfs verboden. Zo breng je met een boeket bloemen onbewust een cocktail van pesticiden in huis.

Gelukkig is er ook een alternatief.  

Een bosje geluk

Biologische bloemen worden geteeld in de volle grond zonder chemische pesticiden of kunstmest. Dit zorgt niet alleen voor een gezonde werkomgeving maar zo genieten ook bijen, vlinders en vogels zorgeloos mee van de bloemenpracht op het veld. Via vruchtwisseling, sterke rassen en het goed inzetten van het ecosysteem, worden ziekten en plagen op natuurlijke wijze bestreden. Bovendien krijgen sterke en gezonde bloemen tijd en ruimte om volgens het seizoen te groeien. Zo blijven ze ook langer goed in je vaas.

Bio is echt bio

Alleen de biologische telers die werken volgens de Europese regels voor bio (en hier jaarlijks voor worden gecontroleerd) mogen vermelden dat ze ‘biologisch’ werken. Bioproducten kan je herkennen aan het ‘groene blaadje’, het Europese biolabel.

Meer info.

Het beste van het seizoen

Biologische bloemen bloeien op het ritme van de natuur. Je kan de eerste paasbloemen en tulpen gaan plukken vanaf midden maart. Het seizoen eindigt begin november wanneer de eerste vorst toeslaat. En in de winter? Dan kies je voor droogboeketten van de bloemen die in de zomer overvloedig werden geteeld.

De variatie van biobloemen is enorm! De meeste velden bevatten gemiddeld tot 50 verschillende soorten bloemen verspreid over een heel seizoen zodat je wekelijks een ander boeket kan samenstellen.

Waar vind ik biobloemen?

De laatste jaren neemt het aanbod biologische bloemen toe. Je kan een plukabonnement kopen bij een CSA of een bloemenplukweide waarbij je vooraf een aantal boeketten betaalt en dan zelf kan gaan plukken. Je kan een los boeket kopen bij verschillende bioboerderijen, bloemisten, biowinkels en afhaalpunten. Voor het gemak kan je zelfs een boeket online bestellen en laten leveren. Leuk om iemand te verrassen met biobloemen!

Bekijk de lijst van verkooppunten.

 

Terug naar overzicht