vrijdag 30 augustus
Biologische voeding, dat is puur genieten.
Veel van het voedsel dat we dagelijks eten is vooraf bewerkt. Van de grondstoffen die de boer levert, maakt de voedingsindustrie eetwaren als houdbare melk, groenteburgers, koekjes, enzovoort. Bioproducten halen al hun smaak, kleur en textuur uit de natuur. E-nummers zoals chemische kleurstoffen, zoetstoffen en smaakversterkers worden vermeden.
Genieten met een goed gevoel
Bio, dat betekent gezonde groenten en fruit op volle grond geteeld, zonder schadelijke chemische pesticiden en kunstmest. Er is extra aandacht voor dierenwelzijn, met biologisch voer, frisse buitenlucht, genoeg leefruimte binnen én buiten. Ook worden extra inspanningen geleverd voor een gezondere en veerkrachtigere bodem, en het bevorderen van biodiversiteit op de akkers. Zo draagt biologische landbouw zorg voor dier, mens en milieu. En dat smaakt naar meer!
100% natuurlijk
Wanneer je een bioproduct koopt bestaat dit voor minstens 95% uit biologische ingrediënten. Sommige grondstoffen zijn in biologische vorm zeer beperkt verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld rijstpapier. Een wettelijke lijst bepaalt of een biologisch ingrediënt zeldzaam is of niet. Enkel in dat geval mag een producent een niet-biologisch ingrediënt gebruiken, voor maximum 5% van het totaal.
Daarbovenop zijn bioproducten 100% ggo-vrij. Bovendien heerst binnen de biosector de strekking dat stoffen en verwerkingsmethoden die misleidend zijn, moeten vermeden worden. Bio gebruikt daarom geen kunstmatige kleurstoffen, synthetische aroma’s en andere smaakversterkers. Ook zijn bepaalde technieken als doorstraling met röntgen- of gammastralen en nanotechnologie niet toegelaten in bio.
E-nummer op het etiket?
E-nummers zijn een schrijfwijze om ingrediënten te noteren: er zijn dus E-nummers van chemische én natuurlijke oorsprong. Bioproducten bevatten nooit chemische E-nummers, maar wel natuurlijke additieven zoals bijvoorbeeld citroenzuur (E330). Omdat alle toevoegingen van natuurlijke oorsprong moeten zijn, is de toegestane lijst van E-nummers in de biologische productie vrij kort.
Er zijn maar 56 E-nummers toegestaan in bio, terwijl er in gangbare voeding 401 E-nummers worden toegelaten.