woensdag 01 mei


Bio & veggie: dat is win-win!

Bio & veggie: dat is win-win!

Een plantaardig dieet heeft vele troeven: het is beter voor de natuur, het heeft veel gezondheidsvoordelen en je zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk. En met bio ga je nét een stapje verder!

‘Ik wil het milieu en de natuur beschermen’

Voor een voedingspatroon met vlees is veel ruimte en water nodig – voor de dieren zelf maar ook voor het telen van veevoer. Met vegetarisch of vegan eten zorg je voor minder ontbossing en minder land- en watergebruik.

En wanneer je biologisch winkelt vergroot je zelfs je positieve impact; biologische boeren gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen, maar gaan voor natuurlijke middelen zoals teeltrotatie of de selectie van robuuste plantensoorten. Zo blijft het grondwater schoon, bescherm je de biodiversiteit én vind je in je voeding geen giftige reststoffen.

‘Ik wil gezonder eten’

Een plantaardig dieet is goed voor je gezondheid, het verlaagt namelijk je bloeddruk en verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Maar het hangt natuurlijk wel af van je eetpatroon. Friet, snoep en frisdrank kunnen namelijk prima vegetarisch zijn, maar vormen geen gezonde basis.

Biologische producten helpen je makkelijk op weg naar een gezond en voedzaam dieet. Ze halen al hun smaak, kleur en textuur uit de natuur, zonder allerlei ongezonde toevoegingen zoals kunstmatige aroma’s, zoetstoffen of smaakversterkers. Bovendien worden biologische groenten, fruit en granen geteeld in de volle grond wat ervoor zorgt dat ze boordevol gezonde vitamines en antioxidanten zitten.

‘Ik wil mijn ecologische voetafdruk verkleinen’

Met een plantaardig dieet verklein je je negatieve impact op het klimaat. Bij intensieve veehouderij komen namelijk veel broeikasgassen vrij die schadelijk zijn voor het klimaat, zoals ammoniak en methaan. Bij het telen van voedsel en veevoer zorgt ook het gebruik van kunstmest voor veel stikstofuitstoot.

Door veggie en bio te winkelen vermijd je deze negatieve milieueffecten en help je de klimaatverandering af te remmen. Bioboeren gebruiken namelijk geen kunstmest, waarmee een grote bron van broeikasgas buitenspel komt te staan. Bovendien dragen ze extra zorg voor de bodem met natuurlijke compost of mest, want een vruchtbare bodem zorgt zelfs voor koolstofopslag.

Geïnspireerd om met vegetarische gerechten aan de slag te gaan?

Bekijk onze smakelijke recepten! 

Terug naar overzicht