donderdag 21 maart


Çilbir eitjes met pittige citroen-lookolie

Çilbir eitjes recept foodloveblog

(c) Stefanie Baert

Op zoek naar een kleurrijk en verrassend gerecht voor de paasbrunch? Dan is dit recept ideaal! Je serveert zachtgekookte eitjes op een dikke, romige yoghurt en werkt het geheel af met een pittige olie met look, citroen, gerookt paprikapoeder en chilivlokken. Voeg wat extra lentegevoel toe door het gerecht een frisgroene toets te geven met erwtjes en edamameboontjes.
Ingrediënten (voor 4 personen)
  • 50 g erwtjes (diepvries)
  • 50 g gedopte edamameboontjes (diepvries, zie tip)
  • 4 bio-eitjes (zie tip)
  • 300 g bio Yoghurt
  • Enkele takjes verse dille
  • Warm (plat)brood voor erbij
  • Zwarte peper & grof zeezout

Voor de kruidenolie:

  • 60 ml goede, milde olijfolie (zie tip)
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl chilivlokken (of minder als je niet houdt van pikant)
    1/2 tl grof zeezout (of een snuifje fijn keukenzout)
  • Zeste van 1/2 citroen
  • 1 teentje look
  • Kneepje citroensap
Bereiding (25 minuten)
  1. Breng een steelpan met water aan de kook. Doe de erwtjes en edamameboontjes erin, laat 2-3 minuten koken, of tot wanneer ze (beet)gaar zijn. Haal de groenten met een schuimspaan uit het water en laat ze schrikken onder koud water.
  2. Kook in hetzelfde water de eitjes zacht (6 minuten voor medium formaat, 30 seconden korter voor kleine eitjes en 30 seconden langer voor grote eitjes). Laat ze vervolgens schrikken in koud water.
  3. Doe ondertussen de olie en alle smaakmakers in een kleine pan en verhit op een laag vuur. Laat 2-3 minuten zachtjes bakken tot wanneer de look lichtjes begint te kleuren. Haal van het vuur en laat afkoelen. Proef en kruid bij naar smaak, voor een heerlijke balans van rokerig-pikant-citroenig-zout. Het mag intens smaken, aangezien yoghurt en eitjes heel zacht smaken.
  4. Pel de eitjes. Wees voorzichtig, ze zijn wat fragiel aangezien ze een zachte dooier hebben.
  5. Verdeel de yoghurt over een grote schaal. Maak mooie, dikke lobben, waartussen de olie straks kan stromen. Kruid flink met peper en zeezout.
  6. Verdeel de eitjes over de yoghurt en halveer ze. Zet de helften wat rechter, zodat het eigeel er niet volledig uitstroomt.
  7. Lepel er de kruidenolie, de erwtjes en de edamameboontjes overheen. Werk af met verse dille, zwarte peper en zeezout.
  8. Serveer met warm (plat)brood.

Tips:

– Vond je geen gedopte edamameboontjes in de diepvriesafdeling van je supermarkt? Ga dan voor gedopte tuinbonen of gewoon méér erwtjes.
– Olijfolie moet van goede kwaliteit zijn en een zachte smaak hebben. Geen wrange of bittere smaak, want het gerecht staat of valt bij de smaak van de olie.
– Kook een extra eitje, voor moest er iets mislopen met één van de andere eitjes!

Recept door Stefanie Baert (FoodLove)

Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze receptenpagina!
Terug naar overzicht