woensdag 26 oktober


De herfst is het ideale seizoen voor bio-appels!

biologisch bio-appels

Fruitbedrijf Van Eykeren - Foto: Kobe Van Looveren

De herfst betekent dat we zomerfruit verruilen voor appels en peren van eigen bodem. Biologische fruittelers blijven zo dicht mogelijk bij de natuur, en dat zie je terug in hun werkwijze: ze investeren in een gezonde boomgaard waar vogels en allerlei nuttige insecten zich goed thuis voelen. Als je biologisch fruit in je mandje legt, dan breng je de mooiste boodschap voor de telers én de natuur.

Vanaf half augustus tot eind oktober worden de blozende appels en peren volop geplukt en geraapt van de Belgische boomgaarden! Voor de biologische fruitteler is die periode het orgelpunt van een heel jaar investeren in een gezonde boomgaard. Dat gezond houden start bij het goed zorgen voor de bodem en het bodemleven, want dat is het geheime wapen tegen ziektes en plagen. Daarom voedt de biologische fruitteler de bodem met compost en dierlijke mest en niet met kunstmest. Zo krijgen de fruitbomen alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om optimaal te kunnen groeien. 

Na het oogsten in de herfst worden de appels en peren bewaard in een koelcel. Maar zo van uit de boom uit het vuistje smaakt natuurlijk het allerlekkerst… Daarom is de herfst het uitgelezen moment om biologische appels en peren te kopen. 

Voor elke smaak het lekkerste appeltje

Hou je van zoet, zoetzuur of zuur? Voor elke smaak vind je het lekkerste bio-appeltje of de sappigste peer. In de supermarkt kom je vaak vooral Jonagold, Granny Smith en Elstar tegen. Maar in bio worden soms ook heel andere rassen geteeld, elke soort met haar eigen karakter en smaak: Natyra, Pirouette, Topaz … Vaak zijn dit rassen die beter bestand zijn tegen de appelziekte schurft en daardoor makkelijker biologisch geteeld kunnen worden. En het is leuk als je veel verschillende soorten kunt proeven, toch?  

Yvan Verhemeldonck, teler uit Halen: “Eigenlijk moet je de boomgaard zien als een restaurant. Als er niet genoeg eten en drinken is, blijf je ook niet. Dat geldt ook voor de nuttige insecten.

Wil je weten hoe de verschillende rassen eruitzien en hoe ze smaken? Je ontdekt het in onze folder over bioappels en onze folder over bioperen.

Met de natuur als bondgenoot 

Een biologische teler gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen om insecten te doden en zoekt dus naar andere oplossingen. Dat is een hele uitdaging. Een biologische appelboom staat namelijk wel 15 tot 20 jaar op het land en al die tijd moet hij gezond blijven. Een slimme truc is het gebruik van ‘feromonen’ tegen schadelijke insecten. Dit geurstofje verwart de mannetjes-insecten, waardoor zij de vrouwtjes niet kunnen vinden. Zo kunnen zij zich niet voortplanten. Zo komen er geen eitjes en dus ook geen nieuwe schadelijke insecten. 

Een voordeel van het niet gebruiken van chemische middelen: onmisbare insecten zoals bijen en hommels kunnen gerust de appel- en perenbloesems bestuiven. Biologisch fruit wordt altijd natuurlijk bestoven, hetzij door de wind, hetzij door insecten.  

Bart Mathys, De Belgaard in Herk-de-Stad: “Monoculturen zijn een perfecte kweekhaard voor ziektes en daarom planten wij liever verschillende minder ziektegevoelige rassen van eigen bodem door elkaar aan. De laatste jaren teel ik onder meer Topaz, Santana, Natyra, Pirouette… Het bijkomend voordeel is dat de smaak van deze rassen zoveel meer uitgesproken is.

Vogelparadijsje

Wist je ook dat een biologische fruitteler heel blij is met vogels in de boomgaard? De vogels eten namelijk insecten en muizen die schadelijk zijn voor de appels of appelbomen. De fruitteler hangt daarom bijvoorbeeld nestkastjes voor koolmezen en torenvalken. Die koolmezen eten bijvoorbeeld rupsen. De torenvalken vangen kleine knaagdiertjes zoals muizen en woelratten, die kunnen schade aan de boomgaard aanbrengen doordat ze aan de boomwortels knagen. Verder plant een fruitteler ook hagen langs de percelen waarin kleine vogels kunnen nestelen. Kortom: een biologische fruitboomgaard is een klein vogelparadijsje! 

 

Zoek in de biopunten naar de biologische fruittelers waar je bioappels en -peren kunt gaan kopen. Sowieso vind je ook in de gespecialiseerde biowinkels en supermarkt biologisch fruit. Kijk uit naar het Europese groene blaadje op de verpakking of kistkaart om te zien of het om bio gaat.  

In het kort? Download onze Appel fiche.

Terug naar overzicht