maandag 17 juli
Leestips: 5 inspirerende boeken voor op vakantie!
Een vakantie is vaak de uitgelezen periode om te beginnen aan een goed boek. Wij verzamelden alvast een paar goede tips voor leerzame en inspirerende boeken die een plaatsje in de koffer verdienen. Veel leesplezier!
Wolvenkinderen
Geschreven door Roosje Koninckx en Richard Van der Vieren. Uitgegeven door An Overdose of Awesomeness. Prijs: 29,90 euro. Hier te bestellen op papier.
Wolvenkinderen is het eerste boek in eigen beheer van Roosje Koninckx. Zij is mama van drie dochters en de mede-bezielster van bioboerderij De Baarbeekhoeve. Een plek waar contact met voeding, met de natuur en mekaar centraal staat. In het boek staan naast leuke uitjes ook heel wat verrassende recepten. Kinderen leren al spelend hun eigen potje koken, al dan niet op het kampvuur. Ze leren hoe ze zelf kunnen oogsten volgens de seizoenen: aardbeien in mei, braambessen in augustus en volop sla en tomaten in de zomer.
Ecologische tuin: van aanleg tot beheer
Geschreven door Geertje Coremans, Greet Tijskens en Jana Van Butsel. Uitgegeven door Velt. Prijs: 39,00 euro. Hier te bestellen op papier.
Zin om van je tuin een klein groen paradijs te maken? Ecologische tuin: van aanleg tot beheer helpt je op weg naar een doordacht ontwerp waarin planten de ruimte krijgen om uit te groeien tot een duurzame jungle. Je leert hoe je een geschikte samenstelling kiest en voldoende ruimte voorziet voor volgroeide bomen en struiken. Voor tuineigenaars en -professionals is het een praktische handleiding bij ontwerp, aanleg en beheer van ecologisch groen, maar ook voor beginnende groene vingers is het een handige houvast. Zo wordt het jarenlang heerlijk vertoeven in je tuin!
Hoop: Een Kompas in Turbulente Tijden
Geschreven door Steven Vromman. Uitgegeven bij Skribis. Prijs: 20 euro. Hier te bestellen op papier.
Een pandemie, een oorlog en een economische recessie: welkom in de turbulente jaren twintig! Onze levens zullen impact ondervinden van klimaatverstoring, economische terugval, een falende overheid, een overdosis kattenfilmpjes of geopolitieke conflicten. Geen nood, dat is geen reden om in een hoekje te zitten huilen. Dit boek bevat een pak praktische informatie om je voor te bereiden op de schokken die eraan komen. Welke vaardigheden zijn nuttig? Hoe bouw je een sterk lokaal netwerk uit? Welke mindset werkt het best? Met de ideeën uit dit handige en humoristische boek kan je vandaag al beter, goedkoper en meer verbonden leven.
Het grote ecologische pluktuinboek
Geschreven door Lies Couckuyt en Monique van Wegen. Uitgegeven bij Vonk Uitgevers. Prijs: 34,99 euro. Hier te bestellen op papier.
Wil jij een mooie (mini)-pluktuin? Een overvloed van bloemen die je zo lang mogelijk in je tuin hebt en waar je heel veel van kunt plukken? Waar je naar hartenlust boeketten van kunt maken? Lies en Monique nemen je mee door de seizoenen heen en de klussen die daarbij aan de orde zijn. De bodem, botanische naamgeving, indeling in bloemgroepen, vaasleven, zaden telen, droogbloemen tot en met een uitgebreide planning voor de liefhebbers – het komt allemaal aan de orde.
Tot de bodem – De toekomst van landbouw in Vlaanderen
Edited door Maïka De Keyzer. Uitgegeven bij Leuven University Press. Prijs: 21,50 euro (paperback)
Hier verkrijgbaar als gratis e-book of te bestellen op papier.
De vurige debatten rond de stikstofproblematiek, de droogte en het biodiversiteitsverlies hebben landbouw weer helemaal op de maatschappelijke en politieke agenda gezet. Het huidige debat is echter sterk polariserend: landbouw versus ecologie, vermarkting versus subsistentie, schaalvergroting versus familiebedrijven, enzovoort. Polariserende discussies brengen helaas zelden antwoorden. Dit boek wil daarom de klassieke tegenstellingen doorbreken. Verschillende experts laten de breuklijn tussen ecologie en landbouw achter zich en formuleren hun aanbevelingen voor een progressief en duurzaam landbouwbeleid.