dinsdag 27 juni
BBQ broccoli met rokerige paprika-tahinsaus
Dit groenterijk gerecht zit boordevol kruiden en kleuren en is een echte smaak- en textuurbom. Als je dit op tafel tovert tijdens een zomerse BBQ, dan is er niemand die zal vragen waar het vlees blijft! De paprika-tahinsaus is heerlijk rokerig en romig, de broccoli heeft intens geroosterde randjes en de frisse linzensalade met citroenzeste zorgt ervoor dat elke hap blijft boeien en verrassen.
Ingrediënten voor 2-3 personen
- 2 bio rode puntpaprika ‘s
- 1 biocitroen, zeste en sap
- 1 kleine bio broccoli
- 3 eetlepels pompoenpitten
- 120 gram gekookte linzen
- 1 bosje bio kruiden (platte peterselie en munt), gehakt
- 2 flinke eetlepels tahin
- Flinke snuif komijnpoeder, gerookt paprikapoeder en cayennepeper
- Olijfolie, zwarte peper en grof zeezout
- Optioneel: (plantaardige) Parmezaanse kaas als laatste afwerking
Bereidingswijze (40 min)
- Rooster de paprika 10 – 15 min op de barbecue. Draai regelmatig om, tot wanneer de paprika wat zachter is en het vel begint te blazen en zwarte plekken vertoont. Haal van de BBQ en laat even afkoelen onder een omgekeerde kom. Zo komt het vel straks gemakkelijk los.
- Verwijder de schil van de broccolistam. Deze is erg taai. Snij de broccoli in de lengte in spiezen. Wrijf ze in met olijfolie en leg ze op de BBQ. Draai regelmatig om tot de broccoli gaar en mooi geroosterd is.
- Rooster ondertussen de pompoenpitten goudbruin in een pan of in een bakje op de BBQ. Laat ze afkoelen in een kom en meng er de linzen en gehakte verse kruiden onder, samen met een lepel olijfolie en de zeste en het sap van een halve citroen. Zet opzij.
- Verwijder de schil, pitjes en steel van de geroosterde paprika en blend het vruchtvlees met de tahin en het sap van een halve citroen. Kruid met de drie specerijen, peper en zout. Voeg een eetlepel olijfolie toe om de saus rijker te maken.
- Schep de paprikasaus op een groot bord en maak een lobbige cirkel. Verdeel de stukken broccoli over de saus en lepel er de linzensalsa overheen. Werk af met peper en grof zeezout.
Tips:
- Dit recept maakte ik op een open BBQ. Maak je BBQ niet te heet, je wil dat de broccoli beetgaar is vanbinnen zonder reeds zwart te zijn aan de buitenkant. Plaats eventueel het rooster wat hoger boven de kolen.
- Oventip: Wil je dit in de oven maken? Dat kan ook! Rooster de paprika 20 minuten in een heteluchtoven op 215°. De broccoli rooster je daarna 15 minuten op 180°.
- Gebruik tahin die romig en mild proeft. Er bestaan ook varianten die wrang/bitter zijn, en dat wil je niet gebruiken in dit recept.
- Heb je een bokaaltje gekonfijte citroen in huis? Neem dan één partje citroen, snij het vruchtvlees weg en snij de schil in kleine stukjes. Meng deze onder de linzensalsa in plaats van de citroenzeste.