maandag 20 november


Verkiezing 'De mooiste koeienweide 2023'.

Stem op 'De mooiste koeienweide 2023'!

(c) Astrid Agemans

Je staat er vaak niet bij stil als je biologische yoghurt, kaas of boter koopt, maar alles begint bij een groene weide. Biologische koeien mogen daar lekker grazen van gras, klaver en andere gezonde kruiden en krijgen ruimte om hun natuurlijk gedrag te uiten. En met extra bomen en struiken rond de weide krijgt ook de natuur wat bewegingsvrijheid en wordt de biodiversiteit rond de boerderij gestimuleerd. Bovendien beschermt biologische landbouw de vruchtbare bodem en zorgt hij voor meer koolstofopslag en minder stikstofuitstoot. Ontdek meer over biologische zuivel.

Biologische boeren zijn dus goed bezig, maar wie heeft de mooiste koeienweide? Stem op je favoriet en maak kans op een pakket vol bio!

Onze vakjury koos drie finalisten uit alle inzendingen. Hieronder kun je filmpjes van de finalisten bekijken, en tot en met zondag 3 december kun je jouw stem uitbrengen. De verkiezing is momenteel gesloten en de winnaars worden binnenkort bekend gemaakt. 

 


Wie van deze drie verdient de titel ‘Mooiste koeienweide 2023’? Ontdek het verhaal achter elk van de finalisten.

1. Bioboerderij Het Land van Melk en Honing

Op de bioboerderij van Johan en Isabel Boussemaere-Delanote in Diksmuide verblijven 125 Holstein Frisian melkkoeien. De melk die ze geven wordt door de boerderij zelf onder andere verwerkt tot romige yoghurt of smeuïge kazen.

Wij hebben de overtuiging dat ieder wezen zijn talent heeft. Zo simpel het is voor een vogel om te vliegen, zo graag staat een koe te grazen, en gaan regenwormen de grond doorboren en vruchtbaar maken. Dit is hun leven, hun talent. Bij bio proberen we elke soort in te zetten waar hun talent ligt. De natuur heeft het zo bedacht, al veel langer dan dat de mens bestaat. En dat werkt.


 

2. ​Bioboerderij Rooms-Kusé

De boerderij van Johan Rooms en Isabel Kusé in Laarne bestaat al sinds 1962 en heeft 90 speciale dubbeldoelkoeien, half Holstein en half wit-blauw. De koeien geven dus melk, maar ook hun vlees wordt verkocht via vleespakketten.

In 2017 werden we biologisch omdat we ons willen inzetten voor milieu en klimaat en zo aantonen dat de landbouw kan bijdragen aan een gezonde leefomgeving, meer biodiversiteit en uiteindelijk ook zorgt voor gezonde en gelukkige koeien.


 

3. Bioboerderij De Vaerendriesch

Jarno Vandepoel baat samen met zijn vader Luc biobedrijf De Vaerendriesch in Hoeleden uit. Daar zorgen 80 dubbeldoelkoeien voor rundsvlees, kalfsvlees, verse melk, maar ook voor heerlijk hoeve ijs.

“Wij trachten op een ecologische en diervriendelijke manier ons familiebedrijf te runnen en daarbinnen ervaringsgewijs onze eigen weg te zoeken. Zo staan wij achter de gedachte dat koeien graseters zijn en dit ten volle moeten kunnen benutten. Niet alleen wijzelf, onze dieren, maar ook de consument heeft hier baat bij.”


 

Verkiezing de mooiste koeienweide 2023

De verkiezing van de Mooiste koeienweide 2023 is een initiatief van BioForum, de sectororganisatie van de biologische landbouw en voeding, in het kader van de promotiecampagne ‘De mooiste boodschap is bio – uit Europa’.

De winnaars worden begin december bekendgemaakt: er is een publieksprijs en een juryprijs die de meer professionele aspecten van de koeienweiden beoordeelt. De vakjury dit jaar bestaat uit  Frank Tuyttens (onderzoeker dierenwelzijn ILVO), Jo Vicca (docent Agro- en biotechnologie bij Odissee, ), Laura Golsteyn (communicatiemedewerker bij CCBT), Lieven David (expert moestuin bij Velt; zoon van een melkveehouder), Alexander Claeys (voorzitter BioForum; medeoprichter van kaasmakerij Het Hinkelspel).

De winnaar van het prijzenpakket krijgt in december bericht.

Leg wat meer bio in je winkelkar

Zelfs met kleine veranderingen in je dagelijkse boodschappen kun jij al bijdragen aan een duurzame wereld! Met biologische producten koop je méér dan enkel het product.

Waar vind je biologische zuivel?
In het supermarktschap, op de markt of bij de biowinkel of de boer om de hoek, biologische zuivelproducten zijn vaak makkelijker te vinden dan je denkt.

Hoe weet je zeker dat een product biologisch is? Heel simpel: zoek naar het ‘groene blaadje’ (het EU-biolabel). Het label garandeert dat het product voldoet aan de Europese regels.

biomelk
Terug naar overzicht