woensdag 01 november


Waarom is biologische zuivel de mooiste boodschap?

Waarom is biologische zuivel de mooiste boodschap?

(c) Kjell Gryspeert

Heerlijke kaas, frisse yoghurt of romige melk, het biologische zuivelschap in de winkel staat vol mooie producten. Maar wist je dat biozuivel niet alleen lekker is, maar ook beter voor mens, dier en milieu?
Blije dieren = blije boeren

Bij een bioboer staat dierenwelzijn centraal. Biologisch gehouden dieren krijgen biologisch voer en de rust om hun natuurlijk gedrag te tonen. Ze krijgen meer ruimte – binnen én buiten. Koeien mogen lekker grazen, varkens krijgen ruimte om te wroeten en kippen mogen vrij scharrelen. Tussen half mei en half oktober moeten de dieren naar buiten kunnen om te grazen. Gemiddeld lopen biologisch gehouden koeien minstens twee keer zoveel buiten als niet-biologische koeien.

Gezonde dieren die goed in hun vel zitten, daar gaat de bioboer voor!

 

Bio is beter voor het milieu

Bioboeren houden maar een beperkt aantal dieren per vierkante meter. Dit geeft de dieren meer bewegingsvrijheid maar geeft ook de natuur ruimte om te groeien. Er zijn vaak extra bomen, struiken en bloemenperken aangeplant bij de wei, een ideaal hulpmiddel om de biodiversiteit te beschermen. Op biobedrijven zie je daarom 50% meer soorten blije bijtjes, vlinders, vogels en andere nuttige beestjes. Bovendien draagt biologische landbouw bij aan een kleinere uitstoot van broeikasgassen en beschermt bio de grasweide van overbegrazing en bodemschade. Meer info >

Een win-win-winsituatie

Op een groene biologische weide vind je niet alleen gras, maar vaak ook andere nuttige kruiden zoals klaver. Deze klaver is niet alleen een voedzaam eiwitrijk maaltje voor de koe, maar haalt ook stikstof uit de lucht via de wortels. Dit groene goedje zorgt ervoor dat biologische melk extra veel gezonde vetzuren bevat. Kortom, biologische zuivel is een win-win-win situatie voor jou, de dieren en onze planeet.

De kringloop sluiten

De mest van zijn dieren gebruikt de bioboer voor het produceren van zijn eigen veevoer en het voeden van zijn kruidenrijke grasweiden. Een bevriende boer kan de mest gebruiken voor zijn teelt. Zo sluit bio de kringloop: afval wordt weer nuttige voeding voor een bodem. Op deze manier blijft kunstmest buitenspel, wat zorgt voor minder vervuiling en meer vruchtbare velden met een sterke weerstand. Goed voor een duurzame toekomst! Meer info >

Leg wat meer bio in je kar

Zelfs met kleine veranderingen in je dagelijkse boodschappen kun jij al bijdragen aan een duurzame wereld! Met biologische producten koop je méér dan enkel het product.

Waar vind je biologische zuivel?
In het supermarktschap, op de markt of bij de boer om de hoek, biologische zuivelproducten zijn vaak makkelijker te vinden dan je denkt. Hoe weet je zeker dat een product biologisch is? Heel simpel: zoek naar het ‘groene blaadje’ (het EU-biolabel). Het label garandeert dat het product voldoet aan de Europese regels.

Terug naar overzicht