vrijdag 26 april


Tahin noodles met tofu en knapperige groenten

Tahin noodles met tofu en knapperige groenten

(c) Stefanie Baert

Ingrediënten (4 personen)
  • 125 g rijstnoedels (2-5 mm breed),
  • 75 g tuinbonen of erwtjes of gedopte edamameboontjes (diepvries),
  • ½ el kokosolie,
  • 250 g stevige tofu, in plakjes of blokjes,
  • 1 kleine paksoi (200 g) of Chinese kool, fijngesneden,
  • 2 tenen knoflook, geperst,
  • 120 g courgettenoedels (zelf maken van ½ courgette, of kopen),
  • sriracha of chilisaus naar smaak (optioneel),
  • peper en zout

Voor de saus:

  • 4 el neutrale olie of milde olijfolie,
  • 2 el geroosterde sesamolie,
  • ½ tl kurkuma,
  • 3 el tahin (sesampasta) of pindakaas,
  • 1 à 2 el sojasaus of glutenvrije tamari,
  • 2 tl limoensap (vervang door appelcider- of rijstazijn),
  • 1 el ahornsiroop (of kokosbloesemsuiker of honing),
  • flink wat zwarte peper en zout, sriracha of andere chilisaus

Voor de afwerking:

  • lente-ui, fijngesneden,
  • 1 handvol pindanoten,
  • sesamzaadjes,
  • koriander
Bereiding (30 minuten)
  1. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dat duurt meestal slechts 3 à 5 minuten.
  2. Laat ook de tuinbonen, erwtjes of edamame meekoken met de noedels. Spoel de noedels goed af onder koud water, om kleven te voorkomen.
  3. Verhit wat kokosolie in een grote pan op middelhoog vuur.
  4. Dep de tofublokjes droog met wat keukenrol en bak ze goudbruin in de pan.
  5. Voeg de paksoi toe aan de goudbruine tofu, samen met de knoflook. Laat een aantal minuten aanbakken, roer regelmatig.
  6. Maak ondertussen de saus door alle ingrediënten in een kom te mengen met een garde. Proef en kruid bij zodat je de perfecte zoet-zuur-zoutbalans krijgt. Maak het eventueel pittiger met wat sriracha.
  7. Wanneer de paksoi lekker beetgaar is, voeg je de courgettenoedels, rijstnoedels en gekookte groenten toe. Giet er de saus bij en roer goed om. Laat kort opwarmen.
  8. Werk af met lente-uitjes, pindanoten, sesamzaadjes en koriander.

 Tips

  • Gebruik brede noedels (2 tot 5 mm). De saus blijft er beter aan kleven en ze zijn gemakkelijker onder de groenten en saus te mengen dan fijne rijstnoedels.
  • Heb je geen tahin in huis maar wel pindakaas? Vervang de tahin door een halve hoeveelheid pindakaas. Zo creëer je toch een romige en nootachtige saus.

Recept: FoodLove (Stefanie Baert) uit het boek Ready, Set, Go! 

Terug naar overzicht