maandag 20 november


Van geitenmelk tot ijsje: de mooiste boodschap is bio!

Van geitenmelk tot ijsje: de mooiste boodschap is bio!

(c) Wim Vanlee

Biologisch roomijs – hoe wordt dat eigenlijk gemaakt? We volgen de weg van het heerlijke geitenijs van IJs René, dat onder andere wordt verkocht in winkel Biopunt Lijsterbes en wordt gemaakt met de verse melk van geitenboerderij ’t Reigershof.
In het schap van de biowinkel

Je vindt biologisch ijs in vele winkelschappen, maar biologisch geitenijs – dat klinkt vrij uniek! Sandra van biowinkel Biopunt Lijsterbes:

Omdat ik een klein diepvriesaanbod heb, ben ik heel selectief over welke ijsjes ik verkoop in de winkel. Als ik dit ijs van IJs René laat proeven, zijn veel mensen aangenaam verrast. Het doet qua smaak ook niet meteen denken aan geitenmelk, het smaakt eerder verfijnd. De melk komt van lokale geitenboerderij ’t Reigershof, dus dat maakt het plaatje compleet.

Bij de biologische ijsjesmaker

Maar waar komen die lekkere ijsjes vandaan? Daarvoor klopt Sandra aan bij de West-Vlaamse ijsjesmaker Peter Pattyn, van het biologische ‘IJs René’. Het is een echt familiebedrijf, en Peter heeft de kunst van het ijsmaken nog geleerd van zijn vader. Het recept voor het lekkerste ijs: de beste bio-ingrediënten! IJsmaker Peter:

Ons basisrecept is al jaren hetzelfde: melk, suiker, eigeel en boter. Al onze grondstoffen zijn biologisch geteeld én fair trade. Onnodige toevoegingen zoals synthetische aroma’s, vulstoffen en zelfs natuurlijke kleurstoffen laten we buiten de deur.

Het idee voor geitenijs is eigenlijk ontstaan uit een weddenschap: bioboer Renaat van ’t Reigerhof dacht dat Peter geen lekker product kon maken van zijn verse geitenmelk. Intussen is het een klassieker geworden in het assortiment van IJs René, en ook het contact tussen Renaat en Peter is nog steeds heel nauw. De bereiding van het ijs vraagt ook om een goede samenwerking:

“Omdat we verse, rauwe geitenmelk voor ons ijs gebruiken, moet de melk meteen na het melken van de geiten opgehaald worden. Dat gebeurt heel artisanaal allemaal: wij gaan letterlijk met melkketels naar de biologische geitenboerderij.”

De geitjes van bioboerderij ’t Reigershof

De biologische geitenboerderij ’t Reigershof ligt midden in een authentiek weidegebied in Klemskerke, op enkele kilometers van de zee. Het bedrijf bestaat al sinds 1987, Renaat Devreese werkt er samen met Katrien en zijn twee kinderen. Op de boerderij verblijven zo’n 300 volwassen geiten waarvan de melk grotendeels wordt gebruikt voor biologische kazen, maar een klein deel gaat dus ook naar ijsmaker Peter.

Voor melk van goede kwaliteit zijn gezonde geiten nodig en Renaat draagt dan ook veel zorg voor het welzijn van zijn dieren. De geiten krijgen veel ruimte – binnen en buiten – en bovendien elke dag een gezond dieet:

De geiten eten gezond én bio. Het meeste voer telen we zelf op eigen akkers. We kijken ook naar kruiden in functie van gezondheid. De geiten grazen bijvoorbeeld in een wei met kruiden die van nature ontwormend werken. ’s Winters lopen ze in ruime stallen op stro. Die aandacht zorgt ervoor dat de geiten goed in hun vel zitten en minder ziek zijn.

Benieuwd naar de andere inspanningen die bioboeren doen voor hun dieren, maar ook voor het milieu en onze gezondheid? Lees het artikel over de troeven van biologische zuivel.
Terug naar overzicht