woensdag 03 april


Boer José Metsu kiest voor bio: "Het is harder maar gelukkiger werken."

boer josé metsu varken bio dierenwelzijn

(c) Sophie Nuytten

Al vier generaties lang heeft de familie Metsu een boerderij aan de Vleterbeek in Poperinge. José nam van zijn vader een gemengd bedrijf over, maar zelf koos hij voor enkel varkens. In 2020 schakelde hij om naar biologisch boeren.  “Ik had goede herinneringen aan hoe de varkens vroeger op stro leefden en buiten liepen. Dat vond ik terug in bio.”
Hoe boer je biologisch?

Sinds zijn wissel naar biologisch boeren is de manier van werken helemaal veranderd. Biologisch betekent namelijk een diervriendelijke aanpak met extra aandacht voor het natuurlijke gedrag van dieren, zo gezond mogelijke voeding met biologisch voer, veel frisse buitenlucht, genoeg leefruimte en zo weinig mogelijk medische ingrepen. 

bio boer varken blij josé metsu dierenwelzijn

José Metsu: “Het is harder maar gelukkiger werken. In de gangbare varkenshouderij gebruik je veel hulpmiddeltjes om dingen bij te sturen, in bio moet je vaak slim aan de slag om problemen proactief te voorkomen. Maar mijn dieren zijn vandaag ook gezonder. Zo heb ik bijvoorbeeld geen medicatie als antibiotica meer nodig.”

Gelukkige varkens bij de Vleterbeek

Niet alleen voor José, maar ook voor zijn varkens was het aanpassen. Ze mogen hun krulstaart behouden, ravotten op een zacht strobed of lekker wroeten in de buitenweide. Er is sinds kort zelfs een buitenhut waar varkens in alle rust kunnen bevallen. De zeug kan door de grotere ruimte bovendien meer natuurlijk moedergedrag vertonen en beter contact leggen met haar biggen. José ziet door de aanpassingen een duidelijke positieve verandering in zijn varkens.

José Metsu:  “Vroeger waren de dieren schuw als je in de stal kwam. Vandaag komen ze soms naar je toe en kan je ze al eens aaien.”

varken bio josé metsu dierenwelzijn
Varkensvlees met een mooi verhaal

Er zijn maar weinig biologische varkenshouders in Vlaanderen, maar José kreeg een warm welkom binnen de biosector. Via WhatsApp wordt contact onderhouden en op netwerkdagen worden veel nuttige ervaringen uitgewisseld. Voor de verkoop van zijn varkensvlees levert José aan supermarkten maar hij heeft ook een kleine webwinkel met een afhaalpunt aan huis. José is vandaag trots op de stap die hij heeft gezet.

José Metsu: “Je mag de hoeveelheid werk niet onderschatten, maar vroeger boerde ik op een eiland. Vandaag geeft het contact met mijn dieren en mijn klanten erg veel voldoening.”

Meer interesse?
Ontdek alle troeven van bio of lees onze andere boeiende verhalen
Terug naar overzicht