maandag 18 december


Vegan Wellington met gerookte tempeh, bospaddenstoelen en savooikool.

Vegan Wellington met gerookte tempeh, bospaddenstoelen en savooikool.

(c) Toos Vergote

Op zoek naar feestelijke inspiratie en wil je eens vegetarisch gaan dit jaar? Met deze Vegan Wellington verras je iedereen aan tafel, zélfs de traditionele vleeseters. De hartige tempeh vulling gewikkeld in bladerdeeg en perfect gebakken, met kruidige miso-jus is bovendien is makkelijk om te maken, dus geen uren ploeteren in de keuken. Aan tafel!
INGREDIENTEN (4 PERSONEN)

Bladerdeeg met rooktempeh:

  • 1 savooikool,
  • 1 rolletje gerookte tempeh,
  • 1 vel bladerdeeg,
  • 250 gr kastanje champignons,
  • 200 gr linzen,
  • 100 gr rode bonen,
  • 1 ui,
  • 1 teentje look,
  • peper, zout, nootmuskaat, mespunt komijn (optioneel),
  • 8 el olijfolie

Bijgerecht of vulling:

  • jus met rode wijn en gerookte tempeh
  • 250 gr kastanjezwam,
  • 250 gr Hobbit gerookte tempeh in blokjes,
  • 1 ui,
  • 2 teentjes knoflook,
  • takje tijm, takje verse rozemarijn, 2 blaadjes laurier,
  • 25 cl rode wijn,
  • 1l groentebouillon (of water met een bouillonblokje),
  • 2 el donkere misopasta,
  • 2 el arrowroot
BEREIDING (40 minuten)

Werkwijze bladerdeeggebak:

  1. Was de kool en verwijder indien nodige enkele vuile bladeren. Maak onderaan een kleine insnede (rondom rond) en pluk een 5-tal grote mooie bladeren kool. Hou de rest op kant.
  2. Blancheer de bladeren door deze een 30-tal seconden in kokend gezouten water onder te dompelen en nadien te verfrissen in koud water.
  3. Snij de rest van de kool in fijne reepjes en stoof aan in olijfolie. Kruid bij met peper, zout, nootmuskaat en komijn.
  4. Snij de kastanjechampignons en de tempeh in blokjes van ongeveer 1cm. Snij de ui in plakjes en het teentje look in fijne stukjes.
  5. In olijfolie: bak de kastanjechampignons samen met de tempeh, voeg ui, look, bonen en linzen toe. Kruid af met zout & zwarte peper van de molen.
  6. Maal in een keukenrobot tot een mooie korrelige maar plakkende structuur. Kruid eventueel bij met wat sojasaus, gerookte paprika, komijn, … naar smaak. Maak de rollletjes
  7. Verwijder de dikste nerven uit de geblancheerde koolbladeren. Dep even droog. Leg deze één na één open op een snijplank en laat de zijkanten mooi overlappen.
  8. Leg een mooi aangedrukte laag gestoofde kool op de bladeren, en schik in het midden de tempeh-linzen mengeling. Rol mooi stevig op en plaats de kool op een vel bladerdeeg.
  9. Maak een mooie stevige rol met het bladerdeeg, druk de uiteinden stevig aan en bestrijk met de sojamelk en kurkuma mix. Bak af in een voorverwarmde oven op 180°, zo’n 25 minuten.

Werkwijze jus met rode wijn en gerookte tempeh:

  1. Snij champignons in vier.
  2. Bak champignons in een pan met hete olijfolie op een hoog vuur opdat ze mooi bruin kleuren.
  3. Snijd ondertussen de ui in plakjes, snipper de look fijn en de tempeh in kleine blokjes.
  4. Voeg de ui, de knoflook en de tempeh toe aan de champignons en laat kort meebakken.
  5. Voeg tijm, rozemarijn & laurier toe en blus met de rode wijn. Laat de alcohol ongeveer 2 min. verdampen en voeg vervolgens de groentebouillon toe. Laat alles onder een gesloten deksel een 20-tal minuten garen.
  6. Meng de miso en arrowroot met enkele eetlepels water tot een mooi papje en voeg toe aan het stoofpotje.
  7. Kruid af met peper en zout. Werk eventueel af met versgebakken bospaddenstoelen.
Dit recept is gemaakt door Pieter-Jan Lint, fotografie: Toos Vergote (plantbasedfood) voor De Hobbit
Terug naar overzicht