maandag 30 oktober


Biologische kazen, de mooiste boodschap van kaasmaker tot koe

Biologische kazen, de mooiste boodschap van kaasmaker tot koe


Hard, zacht, jong, oud, met kruiden: ook in bio vind je een breed assortiment aan kaas. Maar wat maakt die kazen bio? Welke invloed heeft de kwaliteit van de melk op het kaasmaken? Hoe leven biologisch gehouden koeien? Kaasmaker Rudi en melkboer Jakob vertellen waarom zij biologisch de mooiste boodschap vinden.

De melkboer staat centraal

In de coöperatieve kaasmakerij Het Hinkelspel maakt kaasmaker Rudi al dertig jaar biologische kazen en daar zijn ze trots op. Ze produceren rauwe kazen op basis van kwalitatieve koe- en geitenmelk met respect voor het dier en de voeding dat het krijgt. Zo kwamen ze automatisch uit bij biologische productie en een korte keten waarin de melkboer centraal staat.

Kaasmaker Rudi Clappaert: “We werken samen met twee coöperaties van melkveehouders, namelijk Biomilk.be (voor biologische koemelk) en Organic Goatmilk Cooperation (voor biologische geitenmelk). Die samenwerking verloopt prima, we betalen graag een faire prijs waarmee de boer zijn boterham kan verdienen. De boer moet zich houden aan allerlei biologische voorschriften. Zo blijven de dieren gezond en krijgen wij kwalitatief de melk die we willen.”

Tevreden boer, gelukkige koeien

Jakob Devreese van Het Ranke Riet in Lo Reninge is een van de vaste boeren die koemelk levert. “Dankzij Het Hinkelspel hebben wij destijds de stap naar bio gezet. Het is fijn dat zij al 25 jaar zo’n lekker product maken van onze melk. Het voordeel van de samenwerking met Biomilk.be is dat ik zeker ben dat al mijn melk een goede bestemming krijgt, ook wat niet dient om kaas van te maken. Zij halen de melk op en regelen het transport. Zo kan ik mij volledig toespitsen op mijn koeien en op de kalfjes.”

Jakob: “Het is heel belangrijk dat een koe haar natuurlijk gedrag kan vertonen, en dat kan ze het best van al in de weide waar ze vers gras kan eten. Wij telen ons eigen voeder zonder synthetische pesticiden, zonder ggo’s en zonder kunstmest. Wij proberen met onze dieren melk te produceren zonder schadelijke inputs van buitenaf. Hoe minder, hoe liever.” Meer weten over bio en dierenwelzijn. 

Wat is er anders aan biokaas?

  • Biologische koeien, geiten en schapen die de melk voor biologische kaas leveren krijgen niet alleen meer ruimte in de stal maar ook meer vrijheid in de wei, om overbegrazing, bodemerosie en te veel mest te voorkomen. De mest wordt volledig op biologische gronden hergebruikt.
  • Om kaas een specifieke smaak te geven, wordt vaak ambachtelijk gewerkt en worden specifieke melkzuurbacteriën en kaasculturen toegevoegd die de smaak mee bepalen. Al de ingrediënten moeten biologisch geteeld zijn. Dat geldt niet enkel voor de melk, maar ook voor de kruiden en specerijen zoals komijn, brandnetel of fenegriek…
  • Een biologische melkveehouder moet aan veel strenge eisen voldoen, om het biologische keurmerk te mogen dragen. Zo wordt er bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van kunstmest, chemische middelen en antibiotica ter preventie van ziekten. Daarnaast gebruikt de biologische veehouder alleen biologisch voer, dat bovendien minstens voor 60% regionaal geteeld moet zijn. Dit percentage wordt in 2024 verhoogd naar 70%.
  • Biologische kaas is een natuurproduct en dat proef je! De smaak en het vetgehalte van de kaas kan variëren per seizoen en dat komt door de voeding van de dieren. In de lente en zomer grazen biologische koeien, geiten en schapen vers gras en kruiden in de weide. Dat zorgt voor een verschil in de smaak van de melk en dus ook van de kaas. Meer weten over biokazen. 

Meer weten over biologisch?

Je herkent een biologisch product aan het ‘groene blaadje’. Die staat voor het Europees biologisch keurmerk. Op onze website lees je meer over de voordelen van biologisch en biologisch-dynamisch voor mens, dier en milieu!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op Instagram en Facebook!

 

Terug naar overzicht