maandag 29 april


Tempeh, tofu, seitan; ontdek je veggie (bio) producten!

veggie burger bio

(c) Via Victor

Veggieburgers op basis van tofu, noten of granen, falafelballetjes van kikkererwten of andere peulvruchten, broodbeleg en spreads allerlei, … Het aanbod aan veggieproducten en vleesvervangers is enorm groot én lekker. Maar hoe wordt het allemaal gemaakt? En waarom kies je liever voor biologische varianten?
Herken je (bio) vleesvervanger

Falafel, tofu en quinoa zijn erg populair. Tempé, lupine en seitan zijn voor doorgewinterde vegetariërs of veganisten bekende producten of ïngredienten. Maar voor wie minder vertrouwd is met het veggie winkelschap is hier een makkelijk overzicht:

  • Tofu is een zacht, kaasachtig product dat in water wordt bewaard. Het wordt gemaakt op basis van sojamelk, zeezout en een natuurlijk mineraalrijk stremsel. De witte, zachte blokken met een neutrale smaak breng je op smaak met kruiden, marinade of saus. Aan biologische tofu worden geen zuurteregelaars of verdikkingsmiddelen toegevoegd.
  • Tempé of tempeh is een soort stevige koek op basis van gefermenteerde sojabonen. Tempé heeft op zich weinig smaak, maar wordt door marinade, veel kruiden en bakken net als tofu een smakelijke vleesvervanger voor gehakt of kip. Bovendien is het goed verteerbaar en rijk aan eiwitten en vezels.
  • Seitan is een zeer eiwitrijk plantaardig product met een hartige smaak, afkomstig uit Japan. Het heeft een stevige bijna vlezige structuur en is ideaal voor veggie stoofvlees of schnitzel. Het bestaat uit een deegje van tarwemeel dat wordt gekookt en gespoeld tot alleen de gluten overblijven, en vervolgens wordt gestoofd in een bouillon van sojasaus en kruiden.
  • Quinoa is eigenlijk een plant met vruchten, hoewel het wordt gegeten als rijst of couscous. De vrucht is een nootje dat afhankelijk van het ras wit, rood of zwart kan zijn. Quinoa is rijk aan vitamines B2 en E, en bevat veel mineralen, o.a. magnesium en ijzer.
  • Lupine ken je vast als bloem uit de tuin. Ze bevat, net als de sojaplant, ook bonen. De witte lupineboon is smakelijk en kan je zo eten. Er wordt ook meel van gemaakt dat o.a. in vleesvervangers wordt verwerkt. Lupine is niet alleen een uitstekende eiwitbron maar is ook zeer rijk aan vezels.
Plantaardige eiwitten

Als je vlees en vis altijd vervangt door plantaardige producten is het belangrijk dat je voldoende eiwit opneemt. Eiwitten zijn belangrijk voor je: ze leveren calorieën en bouwstenen (aminozuren) voor je lichaamscellen. Gelukkig zijn er veel plantaardige producten die eiwitten bevatten: granen (tarwe, rijst, spelt…), peulvruchten, en noten. Veel (bio)producten zijn dan ook gemaakt op basis van deze gezonde smaakmakers!

granen
Biologische veggie producten

Bio blijft dicht bij de natuur. Dit betekent dat biologische vleesvervangers gaan voor pure smaken zonder synthetische toevoegingen als smaakversterkers, aroma’s of kleurstoffen. Bovendien zijn de ingrediënten in een bioproduct biologisch geteeld, dus duurzaam, zonder chemische pesticiden of kunstmest. Zo draag je extra veel zorg voor mens, dier en milieu!

Benieuwd naar alle troeven? Ontdek de ‘win-win’ van veggie & bio!
Zin om aan de slag te gaan? Check onze smakelijk recepten.
Terug naar overzicht