zaterdag 25 mei


Verkiezing: wie heeft 'de meest bijvriendelijke boomgaard' 2024?

Verkiezing: wie heeft 'de meest bijvriendelijke boomgaard' 2024?

 

Je staat er vaak niet bij stil als je biologische groenten, fruit of noten koopt, maar alles begint bij het werk van de bij. Samen met insecten als hommels en vlinders, zorgt de bij namelijk voor de bestuiving van bijna 80 procent van de voedselgewassen in de wereld. Door het verspreiden van stuifmeel naar verschillende bloemen zorgen deze kleine nuttige werkers ervoor dat planten zich kunnen voortplanten en tot vrucht komen. Helaas staat de populatie van deze nuttige bestuivers wereldwijd dramatisch onder druk. Vooral het gebruik van pesticiden vormt hierbij een grote bedreiging.

Gelukkig zetten bioboeren zich dagelijks in voor extra biodiversiteit rondom hun bedrijf. Ze gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen én zorgen voor een fijne leefomgeving met een grote variëteit aan planten, bomen en struiken. Speciaal voor bestuivers zorgen ze vaak ook voor bloemenstroken, schuilplaatsen en insectenhotels. Zo krijg je veel blije bijtjes!

Biologische boeren zijn dus goed bezig, maar wie heeft ‘de meest bijvriendelijke boomgaard’ ? Hieronder kun je filmpjes van de finalisten bekijken. De verkiezing is gesloten. 


Wie van deze drie genomineerden verdient de titel
‘de meest bijvriendelijke boomgaard’ 2024?
1. Biologische zelfpluktuin Purfruit

Midden op een eiland tussen 2 Leies in Dentergem ligt de groene oase vol smakelijk biologisch fruit van Bart van Parijs. In zijn zelfpluktuin kunnen mensen genieten van onder andere frambozen, blauwe bessen en bramen, maar ook proeven van eigengemaakte Purfruit sappen. De pluktuin is open vanaf juli: bekijk de kalender.


 

3. Bioboerderij Staveshof

Als je Bart Van der Straeten 10 jaar geleden had verteld dat hij nu biologisch fruitteler zou zijn, zou hij dat eens weggelachen hebben. Toch is dat precies waarmee de voormalige ambtenaar nu met plezier zijn dagen vult. Met zijn bedrijf Staveshof teelt hij bijzondere appelen en peren, en maakt hij heerlijke fruitsappen en appelmoes.

 


 

2. ​Bioboomgaard Den Boogerd

Wat begon met een paar fruitbomen voor de hobby groeide uit tot een biologisch bedrijf met 30 hectare aan kersen, pruimen, appelen en noten. Maarten Gelders van Den Boogerd in Halen zorgt dat er niets verloren gaat van hun prachtige seizoensfruit. Sap, stroop of gewoon uit het vuistje, met biologisch fruit smaakt het altijd goed.


 

Verkiezing ‘De meest bijvriendelijke boomgaard’ 2024

De verkiezing van ‘De meest bijvriendelijke boomgaard’ 2024 is een initiatief van BioForum, de sectororganisatie van de biologische landbouw en voeding, in het kader van de promotiecampagne ‘De mooiste boodschap is bio – uit Europa’.

De winnaar wordt eind juni bekendgemaakt: deze wordt bepaald door het aantal publieksstemmen en een jury die de meer professionele aspecten van de boomgaarden beoordeelt. De vakjury bestaat dit jaar uit Joep Fourneau (Lesgever natuurlijk imkeren bij Landwijzer en natuurlijk imker), Anton Van Derbeken (lid bij Natuurlijk Imkeren), Yacine Ryckebusch (medewerker tuin bij Velt), Jens D’Haeseleer (medewerker en bijenexpert bij Natuurpunt Studie) en Marijke Van Ranst (medewerker bij BioForum en natuurlijk imker)

De winnaar van het prijzenpakket krijgt ook in juni bericht.

Leg wat meer bio in je winkelkar

Zelfs met kleine veranderingen in je dagelijkse boodschappen kun jij al bijdragen aan een duurzame wereld! Met biologische producten koop je méér dan enkel het product.

Waar vind je biologisch fruit?
In het supermarktschap, op de markt, bij de biowinkel of  gewoon bij de boer om de hoek, biologisch fruit is vaak makkelijker te vinden dan je denkt. Check onze biopunten.

Hoe weet je zeker dat een product biologisch is? Heel simpel: zoek naar het ‘groene blaadje’ (het EU-biolabel). Het label garandeert dat het product voldoet aan de Europese regels.

biologisch bio-appels
Terug naar overzicht