dinsdag 04 juli


Komkommertijd! 5 originele recepten met bio-komkommer

komkommers

Astrid Agemans

Het is komkommertijd! Vaak denkt men dan aan een rustige en saaie zomerperiode, maar met deze heerlijke recepten laat je zien dat bio-komkommers ook verrassend, lekker en gezond kunnen zijn. Aan de slag!
Waarom kies je het beste voor bio?

Komkommers zijn vezelrijk en bevatten belangrijke vitaminen (K,C, B) en mineralen (foliumzuur, magnesium). Veel van deze gezonde stoffen zitten in de schil, dus eet je komkommer volledig met zijn groene jasje aan! Bovendien bestaat een komkommer voor 97% uit water, wat helpt bij een goede spijsvertering en hersenwerking. Door die hoge vochtbalans neemt de komkommer echter ook makkelijker gevaarlijke stoffen op als pesticiden en andere residuen.

In de zogenaamde ‘Dirty Dozen‘ worden groenten en fruit met de hoogste risico’s op residuen vernoemd: o.a. aardbeien, druiven, tomaten, komkommers. Door bio te kopen vermijd je echter dit risico! Biologische groenten en fruit bevatten nauwelijks residuen, want bij biolandbouw is enkel een kleine selectie van natuurlijke bestrijdingsmiddelen toegestaan. Bioboeren zorgen met een gezonde bodem, vruchtwisseling en sterke rassen voor groenten en fruit die tegen een stootje kunnen.

5 originele gerechten met in de hoofdrol: bio-komkommer

1. Springrolls met gemarineerde tempeh en komkommer

2. Knapperige groenten met kokosnoedels en Aziatische vinaigrette


3. Ceviche van knolselder en komkommer


4. Gazpacho van ananas en komkommer


5. Indonesische Gado Gado

Terug naar overzicht